sunnuntai 18. marraskuuta 2012

Piirakka tähteistä – Leftover Pie




"Mielestäni makujen harmonia syntyy yksinkertaisia makuja yhdistämällä ja luomalla pieniä korostuksia yksittäisiä voimakkaita aineksia käyttämällä.


Eilisistä uuniperunoista jäi ylimääräisiä perunoita sekä hieman savulihatäytettä, joka ei enää taipunut saaristolaisleivän päälle – tosin vain koska söin niitä eilen tuhottomasti. Halusin siis käyttää tähteet jollain tavoin hyödyksi, ja päätin käyttää yhden suuren perunan piirastaikinaan ja jatkaa jäljelle jäänyttä täytettä piiraaseen. Ja lopputulos olikin erittäin onnistunut! Tähdeainesten ollessa kyseessä oma säveltäminen on enemmän kuin asiallista. Olisin yhtä hyvin voinut valmistaa piiraan uuniperunoiden savulohitäytteestä, tai käyttää erilaisia aineksia. Naudanlihaleikkeen sijasta tämän piiraan täytteeseen sopii melkein mikä tahansa lihatuote. Ranskankerman sijaan voi aivan yhtälailla käyttää kermaviiliä tai ruokakermaa. Ei muuta kuin omaa jääkaappia kaivelemaan ja ainekset hyötykäyttöön!

Savulihapiirakka tähteistä:

Pohja:
100 g voita
2 1/2 dl hiivaleipäjauhoja
1 suuri kypsä peruna
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa

Täyte:
Tähteeksi jäänyt uuniperunatäyte:
1 suolakurkku
150 g savuporoa tai naudan savuleikettä
200 g ranskankermaa
1 dl purjoa tai ruohosipulia hienonnettuna
(1–2 rkl piparjuuritahnaa)
mustapippuria
suolaa
+
200 g ranskankermaa
2 kananmunaa
1 valkosipulinkynsi
aurinkokuivattua tomaattia

1 puna- tai keltasipuli
jauhettua muskottipähkinää

Valmista piiraspohja pehmentämällä voi ja sekoittamalla siihen tilsitty peruna, jauhoihin sekoitettu leivinjauhe sekä suola. Nypi taikinaksi ja anna levätä jääkaapissa 10 minuuttia. Painele taikina voidellun piirasvuoan pohjalle (halkaisija n. 26 cm), pistele haarukalla ja esipaista 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia.

Valmista täyte: Jos sinulla on tähteeksi jäänyttä uuniperunatäytettä, lisää siihen kananmunat, valkosipuli puristettuna ja aurinkokuivatut tomaatit pienittyinä. Muutoin sekoita täytteen ainekset yhteen uuniperunatäytteen reseptin mukaan. Leikkaa sipuli ohuiksi renkaiksi ja kypsennä erotellut renkaat pannulla. Asettele sipuli piirasvuoan pohjalle ja kaada päälle täyte. Ripottele pinnalle hieman jauhettua muskottipähkinää. Paista piirasta 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes se saa kauniin värin ja täyte on hyytynyt.




Piiraasta tuli hyvin maukas ja mehevä (ja sen valmistaminen oli paljon yksinkertaisempaa kuin mitä reseptin pituus antaa uskoakaan). Perunan käyttäminen pohjassa antaa ihanan pehmeän maun, mutta piiraan reunat ovat kuitenkin mukavan rapeat. Peruna tekee taikinasta myös helpommin käsiteltävän, se on kiinteämpää eikä tartu käsiin. Jos jotain kehitettävää piiraaseen mietin, sanoisin, että vaikkakin maut olivat kohdillaan, niitä oli ehkä vähän liikaakin. Mielestäni makujen harmonia syntyy yksinkertaisia makuja yhdistämällä ja luomalla pieniä korostuksia yksittäisiä voimakkaita aineksia käyttämällä. Jos täytteessä on jo suolakurkkua, ei aurinkokuivatun tomaatin käyttäminen ole laisinkaan pakollista. Jos tosin suolakurkku uupuu, aurinkokuivattu tomaatti tuo hyvän lisän. Nyt en kuitenkaan oikein erottanut niiden makuja toisistaan. Punasipulin voimakas maku sopii piiraaseen erittäin hyvin, mutta jos lähtisin yksinkertaistamaan piiraan makuskaalaa, vaihtaisin punasipulin ehkä keltaiseen. Yksinkertaisemman täytteen kanssa taas suosisin punasipulia. Olen onnellinen, ettei jääkaapissa ollut juustoraastetta. Selaillessani erilaisia reseptejä internetistä, huomasin, että ehkä 90% niissä on juustoraastetta, eikä mitenkään vähän. Joissain piiraissa juustoa tungetaan sekä pohjaan että täytteeseen. Tämän piiraan makuskaalassa juusto olisi ollut ehdottomasti liikaa. Ja miksei voisi tehdä piirasta ilman juustoa? Mistä se aina tulee?


*  *  *



I had some potatoes and smoked meat filling left over from yesterday’s baked potatoes. I ate many, many sandwiches with the toppings yesterday, so today I wanted to create something different from the leftovers. I decided to add some ingredients to the filling to make a pie, and use a potato for the pastry. That’s how a Leftover Pie came to existence. And it actually works very well! When preparing a pie from leftovers, making up your own solutions is more than in order. I could have just as well prepared the pie from the smoked salmon filling I made yesterday. Instead of smoked beef I could have used basically any other meat product. The sour cream can be replaced with other dairy products, such as crème fraîche or cream. So just check out what you have in the fridge and utilize your own leftovers!





Leftover pie from smoked meat:

Pastry:
100 g (3 1/2 oz) butter
2 1/2 dl (1 cup) strong flour
1 large baked potato
1 tsp. baking powder
1 tsp. salt

Filling:
Leftover smoked meat filling:
1 pickle
150 g (6 oz) smoked reindeer or beef
200 g (7 oz) sour cream
1 dl (4 oz) minced leek or chive
(1–2 tbsp. horseradish paste)
black pepper
salt
+
200 g (7 oz) sour cream
2 eggs
1 clove of garlic
sun-dried tomatoes

1 red or yellow onion
pulverized nutmeg

Prepare the pastry by softening butter and adding a crushed potato. Mix together flour, baking powder and salt and add to the pastry. Let the pastry rest in the fridge for about ten minutes. Butter a pie tray (diameter about 26 cm / 10 inch) and pat the pastry on the bottom and on the edges. Prick pastry with fork and bake for about ten minutes in 200 C / 390 F.

Prepare the filling: If you have some leftover filling from baked potatoes, add eggs, pressed garlic and chopped sun-dried tomatoes. Otherwise, mix together the filling ingredients as instructed in the recipe for baked potatoes. Cut onion into thin rings, separate them from each other and fry them on a pan. Place onion on the bottom of the pie pastry and pour the filling on top. Sprinkle some pulverized nutmeg on top. Bake for about 30 minutes in 200 C / 390 F, until the pie gets a beautiful color and the filling has congealed.




The pie is very tasty and juicy (and way easier to prepare than the length of the recipe may make you think). The potato in the pastry gives it a nice, soft taste, but leaves the edges of the pie crunchy. It also gives the pastry a nice consistency: it’s firm and won’t stick to your hands. If I have to think of some improvements, I’d have to say that, even though the flavors were all in right place, there was maybe too many of them. I believe that harmony is created by using simple ingredients and highlighting the ensemble with a few stronger flavors. If there’s already pickle in the filling, using sun-dried tomatoes is not necessary. Then again, if there’s no pickle, sun-dried tomato gives the filling a nice edge. Now that I used both of them, I couldn’t tell which was which. The red onion has a very strong taste, which is perfect for a pie, but if I started to weed out flavors I might switch to yellow onion. Then again, with more simple ingredients I would prefer red onion! I’m happy we didn’t have any grated cheese in the fridge; as I was looking through different pie recipes over the Internet, I noted that maybe 90% of them have cheese in them. And not even a little. In some recipes cheese is crammed into pastry and the filling. In the pie I made, cheese would had been way too much. And why couldn’t there be pie without cheese? How does it always end up in there?





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti