"Mielestäni makujen harmonia syntyy yksinkertaisia makuja yhdistämällä ja luomalla pieniä korostuksia yksittäisiä voimakkaita aineksia käyttämällä.
Eilisistä
uuniperunoista jäi ylimääräisiä perunoita sekä hieman savulihatäytettä, joka ei
enää taipunut saaristolaisleivän päälle – tosin vain koska söin niitä eilen
tuhottomasti. Halusin siis käyttää tähteet jollain tavoin hyödyksi, ja päätin
käyttää yhden suuren perunan piirastaikinaan ja jatkaa jäljelle jäänyttä
täytettä piiraaseen. Ja lopputulos olikin erittäin onnistunut! Tähdeainesten
ollessa kyseessä oma säveltäminen on enemmän kuin asiallista. Olisin yhtä hyvin
voinut valmistaa piiraan uuniperunoiden savulohitäytteestä, tai käyttää
erilaisia aineksia. Naudanlihaleikkeen sijasta tämän piiraan täytteeseen sopii
melkein mikä tahansa lihatuote. Ranskankerman sijaan voi aivan yhtälailla
käyttää kermaviiliä tai ruokakermaa. Ei muuta kuin omaa jääkaappia kaivelemaan
ja ainekset hyötykäyttöön!
Savulihapiirakka
tähteistä:
Pohja:
100 g voita
2 1/2 dl hiivaleipäjauhoja
1 suuri kypsä
peruna
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
Täyte:
Tähteeksi jäänyt
uuniperunatäyte:
1 suolakurkku
150 g savuporoa tai
naudan savuleikettä
200 g ranskankermaa
1 dl purjoa tai
ruohosipulia hienonnettuna
(1–2 rkl
piparjuuritahnaa)
mustapippuria
suolaa
+
200 g ranskankermaa
2 kananmunaa
1 valkosipulinkynsi
aurinkokuivattua
tomaattia
1 puna- tai
keltasipuli
jauhettua
muskottipähkinää
Valmista
piiraspohja pehmentämällä voi ja sekoittamalla siihen tilsitty peruna,
jauhoihin sekoitettu leivinjauhe sekä suola. Nypi taikinaksi ja anna levätä
jääkaapissa 10 minuuttia. Painele taikina voidellun piirasvuoan pohjalle
(halkaisija n. 26 cm), pistele haarukalla ja esipaista 200-asteisessa uunissa
10 minuuttia.
Valmista täyte: Jos
sinulla on tähteeksi jäänyttä uuniperunatäytettä, lisää siihen kananmunat,
valkosipuli puristettuna ja aurinkokuivatut tomaatit pienittyinä. Muutoin
sekoita täytteen ainekset yhteen uuniperunatäytteen reseptin mukaan.
Leikkaa sipuli ohuiksi renkaiksi ja kypsennä erotellut renkaat pannulla.
Asettele sipuli piirasvuoan pohjalle ja kaada päälle täyte. Ripottele pinnalle
hieman jauhettua muskottipähkinää. Paista piirasta 200 asteessa noin 30
minuuttia, kunnes se saa kauniin värin ja täyte on hyytynyt.
Piiraasta tuli
hyvin maukas ja mehevä (ja sen valmistaminen oli paljon yksinkertaisempaa kuin mitä reseptin pituus antaa uskoakaan). Perunan käyttäminen pohjassa antaa ihanan pehmeän maun,
mutta piiraan reunat ovat kuitenkin mukavan rapeat. Peruna tekee taikinasta
myös helpommin käsiteltävän, se on kiinteämpää eikä tartu käsiin. Jos jotain
kehitettävää piiraaseen mietin, sanoisin, että vaikkakin maut olivat
kohdillaan, niitä oli ehkä vähän liikaakin. Mielestäni makujen harmonia syntyy
yksinkertaisia makuja yhdistämällä ja luomalla pieniä korostuksia yksittäisiä
voimakkaita aineksia käyttämällä. Jos täytteessä on jo suolakurkkua, ei
aurinkokuivatun tomaatin käyttäminen ole laisinkaan pakollista. Jos tosin
suolakurkku uupuu, aurinkokuivattu tomaatti tuo hyvän lisän. Nyt en kuitenkaan
oikein erottanut niiden makuja toisistaan. Punasipulin voimakas maku sopii
piiraaseen erittäin hyvin, mutta jos lähtisin yksinkertaistamaan piiraan
makuskaalaa, vaihtaisin punasipulin ehkä keltaiseen. Yksinkertaisemman täytteen
kanssa taas suosisin punasipulia. Olen onnellinen, ettei jääkaapissa ollut
juustoraastetta. Selaillessani erilaisia reseptejä internetistä, huomasin, että
ehkä 90% niissä on juustoraastetta, eikä mitenkään vähän. Joissain piiraissa
juustoa tungetaan sekä pohjaan että täytteeseen. Tämän piiraan makuskaalassa
juusto olisi ollut ehdottomasti liikaa. Ja miksei voisi tehdä piirasta ilman
juustoa? Mistä se aina tulee?
* *
*
I had some potatoes and smoked meat filling
left over from yesterday’s baked potatoes. I ate many, many sandwiches with the
toppings yesterday, so today I wanted to create something different from the
leftovers. I decided to add some ingredients to the filling to make a pie, and
use a potato for the pastry. That’s how a Leftover Pie came to existence. And
it actually works very well! When preparing a pie from leftovers, making up
your own solutions is more than in order. I could have just as well prepared
the pie from the smoked salmon filling I made yesterday. Instead of smoked beef
I could have used basically any other meat product. The sour cream can be
replaced with other dairy products, such as crème fraîche or cream. So just
check out what you have in the fridge and utilize your own leftovers!
Leftover pie from smoked meat:
Pastry:
100 g (3 1/2 oz) butter
2 1/2 dl (1 cup) strong flour
1 large baked potato
1 tsp. baking powder
1 tsp. salt
Filling:
Leftover smoked meat filling:
1 pickle
150 g (6 oz) smoked reindeer or beef
200 g (7 oz) sour cream
1 dl (4 oz) minced leek or chive
(1–2 tbsp. horseradish paste)
black pepper
salt
+
200 g (7 oz) sour cream
2 eggs
1 clove of garlic
sun-dried tomatoes
1 red or yellow onion
pulverized nutmeg
Prepare the pastry by softening butter and adding a crushed potato. Mix
together flour, baking powder and salt and add to the pastry. Let the pastry
rest in the fridge for about ten minutes. Butter a pie tray (diameter about 26
cm / 10 inch) and pat the pastry on the bottom and on the edges. Prick pastry
with fork and bake for about ten minutes in 200 C / 390 F.
Prepare the filling: If you have some leftover filling from baked
potatoes, add eggs, pressed garlic and chopped sun-dried tomatoes. Otherwise,
mix together the filling ingredients as instructed in the recipe for baked potatoes. Cut onion into thin rings, separate them from each other and fry
them on a pan. Place onion on the bottom of the pie pastry and pour the filling
on top. Sprinkle some pulverized nutmeg on top. Bake for about 30 minutes in
200 C / 390 F, until the pie gets a beautiful color and the filling has
congealed.
The pie is very tasty and juicy (and way easier to prepare than the length of the recipe may make you think). The potato in the pastry gives it a
nice, soft taste, but leaves the edges of the pie crunchy. It also gives the
pastry a nice consistency: it’s firm and won’t stick to your hands. If I have
to think of some improvements, I’d have to say that, even though the flavors
were all in right place, there was maybe too many of them. I believe that harmony
is created by using simple ingredients and highlighting the ensemble with a few
stronger flavors. If there’s already pickle in the filling, using sun-dried tomatoes
is not necessary. Then again, if there’s no pickle, sun-dried tomato gives the
filling a nice edge. Now that I used both of them, I couldn’t tell which was
which. The red onion has a very strong taste, which is perfect for a pie, but
if I started to weed out flavors I might switch to yellow onion. Then again,
with more simple ingredients I would prefer red onion! I’m happy we didn’t have
any grated cheese in the fridge; as I was looking through different pie recipes
over the Internet, I noted that maybe 90% of them have cheese in them. And not
even a little. In some recipes cheese is crammed into pastry and the filling. In
the pie I made, cheese would had been way too much. And why couldn’t there
be pie without cheese? How does it always end up in there?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti