"On aivan eri asia valmistaa keitto kuoriperunoista kuin kuorettomista.
Keitot sitten ovat
näppärää ruokaa. Jos seisot työpäivän jälkeen kaupan ruokahyllyjen välissä
nälkäisenä ja kylmissäsi, valitse keitto. Hetken päästä kattilan kannen alla jo
pulppuaa, vaivattomasti ja nopeasti. Vielä vaivattomamman keiton
valmistamisesta tekee se, jos käytettävät juurekset ovat ohutkuorisia.
Porkkanat ja perunat vain pesin huolella ja paloittelin kuorineen. Lanttu toki
vaatii kuorimista, ja jos perunoissa on kovin paksu kuori, saattavat nekin
maistua paremmin kuorittuina. Ohutkuoriset perunat puolestaan tuovat loistavan
vivahduksen keiton makuun: on aivan eri asia valmistaa keitto kuoriperunoista kuin
kuorettomista. Kannattaa kokeilla.
Lihakeitto:
2 l vettä
400 g naudanlihaa
2 sipulia
4 porkkanaa
1 lanttu
4 perunaa
1 laakerinlehti
8 kokonaista
mustapippuria
1 tl suolaa
kuivattua
varsiselleriä
Huuhdo liha
kylmällä vedellä, paloittele ja laita veteen kiehumaan. Kuori muodostuva vaahto
pois reikäkauhalla. Kuori ja paloittele sipuli ja lisää keittoon mausteiden
kanssa. Anna kiehua hiljalleen 45 minuuttia. Paloittele pestyt porkkanat ja
kuorittu lanttu ja lisää joukkoon. Lisää 45 minuutin päästä vielä pestyt ja
paloitellut perunat ja anna kiehua noin puoli tuntia kypsäksi.
Luin nopeasti
internetistä pari reseptiä, jotta tietäisin kuinka toimia kokolihan kanssa:
ennen olen aina valmistanut keiton joko jauhelihasta tai makkaratuotteista.
Eräässä reseptissä neuvottiin laittamaan liha ja sipulinpalat yhtä aikaa
kiehumaan, ja toimin sen mukaisesti. Keittäessä muodostuva vaahto oli kuitenkin
tällä tekniikalla mahdoton kuoria pois, sillä mukana tulivat myös pinnalla
kelluvat sipulinpalat! Keitä lihaa siis ehdottomasti hetki yksinään ennen
muiden ainesten lisäämistä.
MARGINAALISSA:
Miedot maut saavat
mielestäni nykyisessä intialais- ja latinalaisvaikutteisessa ruokakulttuurissa
aivan liian vähän kiitosta. Makuaistin aktivoimiseen sopivat erinomaisesti
esimerkiksi erilaiset pähkinät ja siemenet, joiden maut ovat hienovaraisia
mutta hyvin moninaisia. Olen ottanut tavaksi rouskutella iltaisin muutaman
mantelin, enkä enää kykene popsimaan niitä muun toiminnan ohessa. Niiden maku
vie mennessään! Manteli on hyvin mieto, hivenen makea ja kermainen. Kuorelliset
mantelit ovat kuorettomia maukkaampia. Hasselpähkinä puolestaan on
huomattavasti voimakkaampi. Cashew-pähkinä vie voiton kermaisuudessa, ja siinä
on jokseenkin metsäinen maku. Saksanpähkinän muoto ja rakenne on omalaatuinen:
se on muita pähkinöitä paljon hauraampi. Kurpitsansiemen on aavistuksen karvas,
vaikkakin pehmeä, ja maku vain paranee kun siemeniä pyöräyttää paistinpannulla.
Auringonkukansiemenet ovat pieniä voimapakkauksia: ei uskoisi, kuinka voimakas maku
niin pieniin siemeniin mahtuukin. Pähkinöiden rinnalla sekoitepusseista
löytyvät kuivatut hedelmät ovat todella voimakkaan makuisia, niiden maku
peittää pähkinät alleen. Siksi kaivelenkin pussukoista aina kutakin lajia
erikseen, jottei maut sekoitu keskenään.
* *
*
I love soups. They are so simple to prepare. If
you’re standing hungry and cold in a supermarket after a long day at work, go
with soup. After a while you’ll have a delicious combination of root vegetables
and meat bubbling in the kettle. No muss no fuss! What makes soup even easier
to prepare, is if you happen to have root vegetables that only have a thin
skin. I just washed the carrots and potatoes carefully and used them with their
skin. Of course rutabaga has a thicker skin and it needs to be peeled, and
sometimes potatoes too; thick skin might not work so well with soup. But it’s a
completely different thing to use potatoes without peeling them: the skin adds
a very pleasant flavour to the soup. I recommend trying it out.
Meat soup:
2 l (4 pt) water
400g (1 lb) beef
2 onions
4 carrots
1 yellow turnip
4 potatoes
1 laurel leaf
8 whole black peppers
1 tsp. salt
dried celery
Rinse meat with cold water and cut into smaller
pieces. Cook in water for a while and remove all the foam forming on the surface.
Peel and cut onion and add to soup with seasonings. Let boil about 45 minutes.
Cut washed carrots and peeled yellow turnip and add to soup. After 45 minutes
add also washed and cut up potatoes. Let boil about 30 minutes until the
vegetables are well done.
As I have never prepared a soup from whole
meat, I quickly checked the Internet if there’s anything I should know about
it. One recipe advised to cook the meat together with the onions, and I did
just that. This technique led me to an impossible equation as the meat produced
foam that covered the onion pieces floating on the surface. I couldn’t peel the
foam off because of the damn onions! So my advice to you: cook the meat
separately for a while and remove the foam before adding the other ingredients.
OVER THE EDGE:
In my opinion, mild flavours are completely
underestimated in this Indian and Latino influenced food culture of today. A
great way to activate your sense of taste is nibbling on some nuts and seeds
that possess very delicate but diverse flavours. I’ve started munching on a few
almonds every evening, and it’s impossible to do if I try doing anything else
at the same time. The taste just takes over. Almond is very mild in flavour, a
bit sweet and creamy. The ones with skin are way better tasting than the peeled
ones. Hazelnuts taste a lot stronger. Cashew nut is the creamiest, and it’s got
a bit of a forested taste. The shape and texture of a walnut is of its own
kind: it’s much crumblier than the others. Pumpkin seeds have a hint of acridness,
even tough they’re soft in flavour, and the taste just gets better if you roast them on a pan. Sunflower seeds are real power units: it’s unbelievable
how such a strong flavour can exist in something so small. The dried fruits
that can be found in some mixed packs are very strong tasting compared to nuts.
That’s why I tend to dig out separately the different kinds, so that the
flavours wouldn’t get mixed.
You are so cool! I don't think I've truly read through something like that before.
VastaaPoistaSo great to discover another person with unique thoughts
on this subject. Seriously.. thanks for starting this up.
This website is one thing that is needed on the web, someone with a little originality!
Feel free to surf to my web-site ... recipe dog biscuits
I've been reading around here for quite a time now however needed to comment. This is really informative, keep it up!
VastaaPoistaHere is my web blog - seo london