Onko viehättävämpää
ajatusta kuin kukista valmistettu juoma? Voikukkasima ei ole ainoastaan hyvää
ja kauniin väristä, vaan se on myös melkoinen terveysjuoma. Voikukkaa on
aikoinaan käytetty runsaasti nesteenpoistajana, mutta onpa se myös kovin
vitamiini- ja rautapitoinen villiyrtti. Tähän aikaan vuodesta voikukan kukinnot
ovat parhaimmillaan siman valmistukseen. Ei siis muuta kuin nips ja naps ja
virkistävää juomaa valmistamaan! Vielä ehdit alkukesän helteille.
Voikukkasima:
4 l voikukan
kukkia
5 l vettä
2 sitruunaa
1 dl siirappia
4 dl sokeria
1/4 tl hiivaa
(rusinoita)
Kerää voikukan
kukinnot aurinkoisena päivänä, jotta ne ovat kuivat ja avonaiset. Laita
kukinnot suureen kattilaan ja mittaa päälle puolet vedestä. Kuumenna seos
kiehuvaksi ja keitä noin 5 minuuttia. Siivilöi kukat uutoksesta ja ota neste
talteen. Keitä sitten kukista vielä toinen uutos lopun veden kanssa. Keitä
jälleen 5 min ennen siivilöintiä. Kaada kuuma neste sokerin ja siirapin päälle.
Pese sitruunat huolella ja kuori ohuelti. Kuori sitten sitruunoista kitkerä
valkoinen kuoriosa. Lisää simaan sitruunan keltaiset kuoret sekä viipaloitu
hedelmäliha. Anna seoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi. Ota erilliseen kuppiin
pieni tilkka simaa ja sekoita siihen pieni pala hiivaa. Sekoita sitten neste
siman joukkoon. Anna siman käydä huoneenlämmössä kevyesti peitettynä seuraavaan
päivään. Pullota sima. Voit halutessasi lisätä kuhunkin pulloon myös muutaman
rusinan. Siirrä sima kylmään käymään. Se on valmista juotavaksi muutamassa
päivässä: rusinat nousevat tällöin pullon yläosaan.
*
* *
Is there any sweeter idea than a drink made of
flowers? Dandelion mead is not only tasty and beautiful in colour but it’s
also quite a healthy drink. In the past dandelion has been used a lot as
a diuretic, but it’s also high in vitamins and iron. At this time of the year
the dandelions are at their best to be picked and used in mead. You’re only a
snip and a snap away from delicious and refreshing drink! Just in time for the
warm summer days.
Dandelion Mead:
4 l (8 1/2 pt) dandelion inflorescences
5 l (10 1/2) water
2 lemons
1 dl (1/2 cup) syrup
4 dl (1 3/4 cups) sugar
1/4 tsp. fresh baking yeast
(raisins)
Pick the dandelion inflorescences on
a sunny day so that they are dry and open. In a large kettle, add the
inflorescences and half of the water. Bring to a boil and cook for about five
minutes. Sieve the extract to a large container. Place the inflorescences back
into the kettle and add in the rest of the water to cook it again for five
minutes before sieving. Pour into the container. Mix in the
syrup and sugar. Wash the lemons carefully and peel off thinly the yellow skin.
Cut off the white part. Add the yellow skin and the sliced up lemons into the
mead. Let the mixture cool down to body temperature (37 C / 98,6 F). Take
a small piece of fresh baking yeast, about the size of a pea, and mix it
together with a small amount of the mead. Pour the mixture back into the
container. Let the mead ferment until the next day. Sieve out the lemon pieces
before bottling the mead. If you like, you can place a few raisins on the
bottom of each bottle. Place the bottles into a cold place to ferment. The mead
will be ready in a couple of days: you notice it when the raisins start to
float in the bottle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti