"Mikä olisikaan parempi paikka nauttia tuoreista villiyrteistä kuin kesämökillä luonnon helmassa, missä kaikki tarpeellinen on löydettävissä kätevästi omasta pihapiiristä?
Vietimme ihanan
kesäisen viikonlopun Etelä-Savossa mökkeillen. Sää oli aurinkoinen ja lämmin,
mikä mahdollisti lauantainakin koko päivän ulkona olemisen. Intouduimme kälyni
kanssa tutkailemaan, mitä villiyrttejä voisimme kerätä kotiin mukaan. Päädyimme
keräämään jos jonkinlaista kasvia ja kukintoa ja tekemään viikonlopun aikana
erinäisiä villiyrttikokeiluja kokkailussa. Pihapiirin kuusista lähti mukaan
toista litraa kuusenkerkkiä siirappia varten, nokkoset kuivatettiin
hyötykasvikuivurissa paikan päällä ja kotona illalla pistin kuivuriin vielä
mukaan keräämäni maitohorsman ja vuohenputken lehdet. Kyseisistä villiyrteistä
voit lukea lisää aikaisemmasta päivityksestäni. Rönsyilevät raparperipuskat kokivat
myös hetkellistä harvenemista, ja nyt kotiin kuljetetut raparperit odottavat
jatkokäsittelyä.
Metsästä puolestaan
keräsimme villiorvokkeja, joita voi käyttää ruoan koristeena ja myös syödä.
Mukaan tarttui myös ketunleipiä, joista valmistimme maukasta yrttivoita.
Viikonlopun ehkä mielenkiintoisin kokeilu oli villiyrteistä koottu
hortasalaatti, jossa yhdistimme tuttuja salaattiaineksia erilaisiin
terveellisiin villiyrtteihin. Salaatin kruunasi kälyni sekoittama raikas
salaatinkastike.
Hortasalaatti:
1/2 kerää
jäävuorisalaattia
purjosipulia
100 g
kirsikkatomaatteja
1/2 kurkku
nippu nuoria
voikukan lehtiä
nippu vuohenputken
lehtiä
1/2 dl
kuusenkerkkiä
suolaheinää
villiorvokkeja
käenkaalin
kukintoja
Raikas
salaatinkastike:
1/2 dl
appelsiinimehua
1/2 dl ruokaöljyä
1 rkl sinappia
1/2 tl suolaa
1/2 tl
mustapippuria
1 tl hunajaa
Huuhtele kasvikset
ja paloittele haluamallasi tavalla. Sekoita salaatiksi ja koristele
villiorvokin ja käenkaalin kukinnoilla. Valmista salaatinkastike sekoittamalla
yhteen sen ainekset. Kaada joko suoraan salaatin joukkoon tai tarjoa sen
ohessa.
Mikä olisikaan
parempi paikka nauttia tuoreista villiyrteistä kuin kesämökillä luonnon
helmassa, missä kaikki tarpeellinen on löydettävissä kätevästi omasta
pihapiiristä? Vaikka villiyrttejä on ihana kerätä ja säilöä talven varalle,
ovat ne parhaimmillaan juuri poimittuina. Villiyrtit osoittautuivat salaatissa
loistavaksi yhdistelmäksi. Käytimme mukana mietoja ja tuttuja salaattiaineksia,
mutta suurin osa salaatista muodostui villiyrteistä. Jos vielä totuttelet
villiyrttien makuun, voit käyttää niitä salaatissa hieman vähemmän. Nuoret
voikukan ja vuohenputken lehdet eivät erottuneet salaatista sen kitkerämpinä
kuin jäävuorisalaattikaan. Kuusenkerkät toimivat salaatissa kaprismaisina makupaloina.
Suolaheinän oksaalihappo toi kokonaisuuteen miellyttävää kirpakkuutta ja
villiorvokin sekä ketunleivän kukinnot koristelivat koko komeuden. Äärettömän
hyvää, erinomaisen ravinteikasta ja käytännössä ilmaista.
* *
*
We spent a lovely summer weekend at the summer
cottage in Southern Savonia. The weather was sunny and warm so we spent the
whole Saturday outside. Me and my sister-in-law started to check out the yard
to see what kind of wild herbs we could bring home. We ended up picking several
kinds of delicious herbs and trying them out in various kinds of dishes during
the weekend. I brought home about a litre of spruce tips that I’m planning to
use for syrup. The nettles got already dried and grinded at the cottage and
after getting home last night I dried the fireweed and goutweed I had also picked. If
you want to read more about these herbs, check out this previous post I have
about them.
That’s what we picked up from the yard, but we
had a little walk in the woods, too. There we picked edible wild violets to
use as decoration. We also picked some wood sorrel to use in delicious wild herb butter. Maybe the most interesting experiment during the weekend was the wild herb salad to which we used regular salad ingredients together with
delicious wild herbs. The salad was perfected by my sister-in-law’s delicious
salad dressing.
Wild Herb Salad:
1/2 head iceberg lettuce
leek
100 g (3 1/2 oz) cherry tomatoes
1/2 cucumber
bundle of young dandelion leaves
bundle of young goutweed leaves
1/2 dl (1/4 cup) spruce tips
sorrel leaves
wild violets
inflorescences of wood sorrel
Fresh Salad Dressing:
1/2 dl (1/4 cup) orange juice
1/2 dl (1/4 cup) canola oil
1 tbsp. mustard
1/2 tsp. salt
1/2 tsp. black pepper
1 tsp. honey
Rinse the veggies and herbs and cut into pieces
the way you want them. Mix together to make salad and decorate with
inflorescences of wild violets and wood sorrel. Prepare the salad dressing by
combining the ingredients. Mix together with the salad or serve on the side.
In Finnish the search and use of edible wild
herbs has given birth to a new expression. It’s called hortoilu according to horta, the Greek word for something wild
and green, wild herbs, that is. The nice thing about hortoilu is that in Finnish it is usually understood
as wondering around, kind of being lost and feeling a bit silly. So the word
fits very well to wondering around trying to find something new and interesting
to eat!
What would be a better occasion or location to
enjoy wild herbs than at the summer cottage where the nature starts at your
back door? Even though it’s very wise to preserve wild herbs for the winter,
they are at their best when used fresh. The herbs we used in the salad worked
very nicely. We used basic mild salad ingredients together with them, but most
of the salad was wild herbs. If you’re still getting used to wild herbs, you
can use them less and replace them with basic ingredients. The young dandelion
and goutweed leaves weren’t any more bitter than the iceberg lettuce. The
spruce tips were nice tidbits, a bit like capers. The oxalic acid in the sorrel
leaves brought the salad some nice crisp and the inflorescences of the wild
violets and wood sorrels made the whole thing just astonishing. It was simply
blinding delicious and nourishing – and practically free!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti