"Varo ettet keitä siirappia liikaa tai et pian saa sitä pullostaan ulos.
Huhti-toukokuun
vaihteessa se alkaa: alan tarkkailemaan kuusen oksia ja seuraamaan niiden
päihin ilmestyvien heleänvihreiden tupsujen kasvua. Odotan optimaalista hetkeä,
jolloin herkulliset kuusenkerkät ovat sopivan kookkaita mutta edelleen pehmeitä
ja joustavia kerättäviksi. Tänä vuonna sopiva ajankohta oli onneksi silloin kun
vietimme viikonloppua maalla, sillä kaupungissa jokamiehen oikeuksiin
kuulumattomia kerkkiä ei voi kerätä. Oman pihan kuuset tarjosivat parastaan ja
poimin kotiin keitettäväksi noin litran verran puhdasta metsän energiaa.
Söimmepä kerkkiä myös tuoreena salaatin seassa. Kuusenkerkät sisältävät
runsaasti A- ja C-vitamiinia sekä hivenaineita ja antioksidantteja. Aikoinaan
kuusenkerkkäsiirappia onkin käytetty muun muassa yskänlääkkeenä.
Kuusenkerkkäsiirappi:
5 dl tuoreita
kuusenkerkkiä
1 1/2 l vettä
1 1/2 dl sokeria
Liota kuusenkerkkiä
vedessä yön yli. Seuraavana päivänä keitä kerkkiä liotusvedessään hiljalleen
noin 1 1/2 tuntia. Siivilöi kerkät nesteen seasta esimerkiksi harsokankaan
lävitse. Siirrä keitinvesi takaisin kattilaan ja mittaa sekaan sokeri. Kuumenna
kiehuvaksi samalla sekoitellen; sokeri palaa herkästi pohjaan. Keitä siirappia
vielä noin tunti ilman kantta, kunnes seos muuttuu tummemmaksi ja
siirappiseksi. Testaa aika ajoin siirapin valmiutta tipauttamalla tippa kuumaa
siirappia kylmään veteen: jos siirappi ei liukene saman tien, se on valmista.
Siirappi jähmettyy lisää jäähtyessään. Säilö kuuma siirappi puhtaisiin, uunissa
kuumennettuihin lasipulloihin tai -purkkeihin.
Halutessasi
paksumpaa siirappia keitä sitä hieman pidempään; juoksevampaa saat puolestaan
lyhentämällä keittoaikaa. Jos keität siirappia suuremman satsin, keittoaika
pitenee. Tämänkin vuoksi on hyvä välillä kokeilla kylmällä vedellä, onko
siirappi valmista. Varo ettet keitä siirappia liikaa tai et pian saa sitä
pullostaan ulos. Jos huonolla tuurilla näin käy, ei peli suinkaan ole
menetetty. Aseta (lasinen) siirappipullo kattilaan kylmään veteen ja kuumenna
vesi: lämmetessään siirapista tulee juoksevampaa ja voit lopulta kaataa sen
pullosta toiseen kattilaan. Lisää joukkoon hieman vettä (vain tilkka!) ja keitä
siirappia uudelleen. Testaa siirapin kiinteyttä jälleen kylmään veteen
tipauttamalla.
Kuusenkerkkäsiirappia
voi käyttää monella tapaa. Sellaisenaan siirappi toimii kinuskin tavoin
jäätelössä tai letulla. Se makeuttaa kuumat juomat ja tuo lisäsäväystä leivonnaisiin.
Kuusenkerkkäsiirappi sopii takuulla myös perinteisten nekkujen tai muiden
makeisten valmistamiseen. Maku on miellyttävän metsäinen muttei läpitunkeva.
* *
*
It starts in the beginning of May: I start
checking out the branches of spruces to see the small bright green buds that
appear on the tips. I wait for the optimal moment when they’re big enough to be
picked but still soft and elastic. This year I was lucky because the moment
arrived when we were spending a weekend at the summer cottage: spruce tips are
not included in the everyman’s rights we have in Finland, you need a permission
from the land owner to pick the tips. It was nice and simple to pick them at
our own yard; something you can’t really do in the city. I gathered about a litre
of spruce tips to cook after arriving back home. We also ate them fresh in a salad and they were very tasty. The spruce tips contain a lot of vitamin A and
C, minerals and antioxidants. That’s why traditionally the syrup cooked from
spruce tips has been used as cough medicine!
Spruce Tip Syrup:
5 dl (1 pt) fresh spruce tips
1 1/2 l (3 pt) water
1 1/2 dl (2/3 cup) sugar
Soak the spruce tips in water overnight. The
next day, cook the mixture in a large kettle for about 1 1/2 hours. Using a
cloth (for instance a cheese cloth), sift the spruce tips out of the extract.
Continue cooking the extract with the added sugar. Be careful not to burn the
syrup. Cook it for about an hour still, until it gets darker and thicker. From
time to time check if the syrup is ready: place a drop of the hot syrup in some
cold water: if it doesn’t dissolve right away, it’s done. The syrup will
stiffen more once it cools down. Pour the hot syrup in some glass bottles or
jars that have been carefully cleaned and heated in the oven.
If you want the syrup to be very thick,
continue cooking it a bit more; if you want it to be more runny, shorten the
cooking time. If you are making a larger batch than I made here, the time it
needs to be cooked gets longer. That’s why the cold water test is good because
it indicates when you have cooked the syrup enough. Just be careful not to cook
it too much, or else you won’t even get it out of the bottle. If you are
unlucky and this happens, don’t worry: just place the (glass) bottle in some cold
water in a kettle, then heat up the water: as the syrup inside the bottle gets
warmer, it loosens up. Finally you can pour it in a separate kettle, add in a
dash (and just a dash!) of water and cook it a bit. You need to do the cold
water test again to see when it starts to be thick enough.
Spruce tip syrup can be used in various ways.
It works as it is on ice cream or pancakes. You can sweeten hot drinks with it
or add some extra flavour on different types of baked goods. I bet it fits
nicely in traditional confections, too, or other types of candies aswell. The
flavour of the syrup is nice and forestry but not too strong.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti