"Itse tehdyt maksaruoat ovat luonnollisesti kaupasta ostettuja tömäkämpiä, joten liian innokkaaksi maksalla kokkailjaksi ei kannata ruveta.
Sisäelin-
ja veriruoat ovat terveellisiä ja maittavia, mutta niitä tulee valmistettua
harmillisen harvoin. Olen enemmän tottunut veren käyttöön ruoassa, mutta viime
viikolla valmistin jauhemaksapihvejä ensimmäistä kertaa. Pihvien raaka-aineet
ovat hyvin yksinkertaisia ja edullisia ja niistä saa maittavaa ja terveellistä
ruokaa. Kokeile voimakkaan makuisten pihvien kyytipoikana hyvää olutta, niin
makuelämys vie kielen mennessään.
Jauhemaksapihvit:
300
g perunoita
2
sipulia
300
g jauhettua maksaa
1
kananmuna
1
tl suolaa
ripaus
valkopippuria
mustapippuria
meiramia
Kuori
ja raasta raa'at perunat hienoksi raasteeksi. Pilko sipulit. Jos käytät
kokonaista maksaa, jauha se lihamyllyssä. Sekoita ainekset keskenään, lisää
kananmuna ja mausteet. Jos taikina tuntuu löysältä, voit lisätä siihen hieman
perunaa. Paista taikinasta pannulla keskilämmöllä paksuhkoja pihvejä. Tarjoa
esimerkiksi perunamuusin, puolukkasurvoksen ja haudutettujen sipulirenkaiden
kera.
Maksan
rakenne on erikoinen. Kokonaisena se on sitkaan tuntuinen mutta hieman
hyllyväinen. Jauhettuna maksasta tulee käytännössä nestettä. Omasta
taikinastani tuli suhteellisen löysää, mutta maksa vaikutti kuumalla pannulla
koaguloituvan kuin veri ja pihvit onnistuivat erinomaisesti. Paistoin pihvit
tavallisella pannulla, mutta löysemmän taikinan kanssa voi kokeilla myös pikkuletuille
tarkoitettua ohukaispannua, joka varmistaa pihvin pysyvän toivotulla tavalla
kasassa.
Maksa
sisältää runsaasti rautaa sekä B12-vitamiinia. Niiden lisäksi se sisältää
muihin ruoka-aineisiin verrattuna moninkertaisesti A-vitamiinia, jota ihmisen
täytyy saada ravinnosta sillä keho ei sitä itse tuota. Eläinkunnan tuotteissa
A-vitamiini esiintyy retinoideina, kasvikunnan tuotteissa karotenoideina, jotka
muuttuvat ruoansulatusjärjestelmässämme retinoideiksi. Maksan
A-vitamiinipitoisuus on niin suuri, että sen käytön kanssa kannattaa olla
jossain määrin varovainen. Pitkään kestänyt liika-annostus aiheuttaa hitaasti
sulavan A-vitamiinin määrän kasautumista ja sitä myötä terveyshaittoja. Tämä
ilmenee esimerkiksi päänsärkynä tai väsymyksenä sekä ruoansulatuskanavan ja
ihon oireiluna. Tämän vuoksi maksan käytölle on asetettu rajoituksia etenkin
alle kouluikäisille lapsille sekä raskaina oleville naisille. Maksaa käytetään
nykyään kuitenkin suhteellisen vähän ja erilaiset maksaruoat sisältävät
erilaisia määriä maksaa. Tämän vuoksi onkin sanottava että A-vitamiinin
aiheuttamat myrkytystilat ovat erittäin harvinaisia. Itse tehdyt maksaruoat
ovat luonnollisesti kaupasta ostettuja tömäkämpiä, joten liian innokkaaksi
maksalla kokkailijaksi ei kannata ruveta. Keskeistä myrkytystilan suhteen on se,
että A-vitamiinia nautitaan pidemmällä aikavälillä runsaasti yli suositellun
määrän. 100 g naudan tai sian maksaa sisältää retinoideja hieman alle 20 mg,
mikä vastaa aikuisella noin kuukauden tarvetta. Popsittuani siis viikon sisään
maksaa ehkä parinsadan gramman edestä on oma A-vitamiinikiintiöni täysi hyväksi
aikaa.
* * *
Different types of dishes made from organs and
blood are healthy and delicious, but I seem to cook them too rarely. I'm more
used to cooking with blood, but last week I prepared liver patties for the
first time in my life. The ingredients are very simple and affordable and they
make very tasty and healthy food. Try serving some quality lager with the
patties and the taste experience will be perfected.
Liver Patties:
300 g (10 1/2 oz) potatoes
2 onions
300 g (10 1/2 oz) grinded liver
1 egg
1 tsp. salt
hint of white pepper
black pepper
marjoram
Peel and grate the raw potatoes into fine mash.
Cut the onions. If you are using a whole piece of liver, grind it in a meat grinder.
Mix the ingredients together and add in the egg and seasonings. If the batter
seems too runny, try adding some more potato to it. On medium heat, fry the
batter into thick-ish patties. Serve with mashed potatoes, mashed lingonberries
and fried onions.
The consistency of liver is peculiar. As a
whole piece it's somewhat hardy but a bit wobbly. When grinded it pretty much
turns into liquid. My batter was quite runny but when fried the liver seemed to
coagulate like blood and the patties turned out very good. I fried the patties
on a regular frying pan but you can also try out a pancake pan to make sure the
batter stays in control.
Liver contains a lot of iron and vitamin B12.
It also contains multiple times more vitamin A than any other ingredient.
Vitamin A can’t be formed in our bodies so we have to get it through food. In
foods of animal origin vitamin A appears in retinol form whereas in foods of
vegetable origin it appears as carotenoids that are converted into retinol form
in our digestive system. The concentration of vitamin A is so high in liver
that you should be a bit careful with it. If consumed excessively on a longer
period of time, the toxic levels of vitamin A start to accumulate. It leads to
different types of symptoms such as fatigue, headache and problems with
digestive system and skin. This is why there have been set certain limitations
especially for small children and pregnant women. Nowadays liver is not used
that much though, and different foods contain different amounts of liver.
Therefore it's not very likely to get intoxication due to vitamin A. Homemade
liver food contains more vitamin A than readymade meals, obviously, so when
cooking it's recommendable to not overuse liver. However, in the question of intoxication
the main thing is not to get too much constantly. 100 grams (3 1/2 oz) of liver
contains a bit less than 20 mg of retinol which for an adult equals about a
month's recommended intake. After having eaten maybe about 200 grams of liver
during one week it seems I have had my share of vitamin A for a while.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti