"Australiassa ja Uudessa Seelannissa murosuklaan ensimmäiset versiot ilmestyivät paikallisiin lehtiin 30-luvulla.
Minulle on
muodostunut jonkinlainen jouluinen perinne viime vuosina: leivon mieluusti läheisilleni
hieman makeisia joulun alla. Tällä kertaa halusin valmistaa jotain hieman
perinteisempää ja päädyin todelliseen retroherkkuun, murosuklaaseen. Sitä on
hyvin helppo valmistaa, ja muistankin tehneeni sitä jo lapsena. Tällä kertaa
halusin tehdä herkuista pieniä, jotta ne olisi helppo syödä suihinsa. Suurempia
murosuklaita on mielestäni hankalampi syödä, sillä ne lohkeilevat puraistaessa
jokseenkin hallitsemattomasti. Voit toki tehdä itse minkä kokoisia herkkuja
tahansa.
Murosuklaa:
125 g kookosrasvaa
2 1/2 dl
tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
1 dl kaakaojauhetta
8 dl riisimuroja
Sulata kookosrasva
tilavassa kattilassa. Poista kattila levyltä ja lisää joukkoon siivilän läpi
sokerit sekä kaakaojauhe. Sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi joukkoon riisimurot
huolellisesti sekoittaen. Annostele murosuklaa joko pieniksi kokkareiksi
esimerkiksi leivinpaperille tai pikkuvuokiin, tai muodosta siitä
leivinpaperille levy jota voit myöhemmin leikata. Anna murosuklaan jähmettyä
jääkaapissa.
En ole aivan varma,
mistä murosuklaa on peräisin. Riisimurot on ilmeisesti keksitty jo
1800-luvulla, mutta yhdysvaltalainen Kellogg’s patentoi omat Rice Krispies
-muronsa 1928. Myöhemmin kaksi yhtiön naistyöntekijää kehittelivät paikallisen
nuorisojärjestön myyjäisiin herkkua ja keksivät yhdistää riisimurot voin ja
vaahtokarkkien kanssa. Rice krispies treats -herkut tulivat nopeasti
suosituiksi sekä Yhdysvalloissa että Englannissa. Kun taas tarkastellaan
suklaisen version alkutaivalta, jäljet vaikuttavat johtavan Australiaan ja Uuteen
Seelantiin, jossa murosuklaan ensimmäiset versiot ilmestyivät paikallisiin
lehtiin 30-luvulla. Kyseessä voi toki olla suurempi markkinoinnin vaikutuksen
kehä, mutta etsiessäni murosuklaasta tietoa itselleni tutut, kookosrasvaan ja
kaakaoon perustuvat reseptit ovat hyvin samankaltaisia kuin Australian
vastaavat. Arvelen, että murosuklaa tuli tutuksi Suomessa joskus toisen
maailmansodan jälkeen, kuten moni muukin kansainvälisesti tunnettu ilmiö.
Voidaankin hyvin sanoa, että vaikkei murosuklaa ole Suomessa sinänsä
perinteinen, se voidaan nähdä hyvinkin retrona makeisena.
* *
*
I have started a little Christmas tradition of
baking holiday candies for a few dear ones. This year I wanted to make
something more traditional, and ended up with real retro candy: chocolate
crackles. It’s the simplest candy there is, and I remember making them when I
was a kid. This time I wanted to make the crackles tiny so they’re easy to
enjoy: I find that having to bite into a chocolate crackle can be a bit
difficult, as it easily breaks. You can make yours any size you want,
naturally.
Chocolate Crackles:
125 g (4 1/2 oz) hydrogenated coconut oil
2 1/2 dl (1 cup) powdered sugar
2 tsp. vanilla sugar
1 dl (1/2 cup) cocoa powder
8 dl (3 1/3 cups) rice krispies
In a large kettle, melt the hydrogenated
coconut oil. Remove from heat and sieve in both sugars and cocoa powder. Mix
carefully. Finally, mix in the rice krispies. You can either make small dollops
on baking paper or small paper liners, or then form the pastry into a larger
square on baking paper to cut it later on. Place the treats into refrigerator
to stiffen.
I’m not quite sure where the chocolate crackles
come from. Puffed rice grains seem to have been invented already in the 19th
century, but American company Kellogg’s patented their Rice Krispies in 1928.
Later on two women working for Kellogg’s were developing a snack for a
fundraiser that was held for a youth organization called Camp Fire Girls of
America. They came up with the idea of mixing the cereals with butter and
marshmallows, and created the Rice Krispies Treats. This treat soon became
popular in the U.S. and also the U.K. However, when it comes to the chocolate
version of the treat, my findings are leading towards Australia and New
Zealand, where the earliest versions of chocolate crackles have been around
since the 30’s. Perhaps this all is just a big ensemble of marketing, but the
chocolate crackles I know, with hydrogenated coconut oil and cocoa, are very
much the same as the ones down under. My speculation is that the treat became
known in Finland sometime after the Second World War, like many other
international phenomenons. Therefore it can be safely said that, even if in
Finland chocolate crackles are not particularly traditional per se, they can at
least be considered very retro.
Kiitos reseptistä. Isosisko teki näitä usein lapsuudessa ja tänään putkahti mieleen nämä herkut jostain mielen syövereistä. Täytyy tehdä!
VastaaPoistaYksinkertaista ja hyvää :)
Poista