sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Jouluolutta pöytään – The Christmas Table Needs Homemade Beer




"Entisaikaan talonpoikien päivittäisessä käytössä ollut olut on vastannut alkoholipitoisuudeltaan juuri kotikaljaa.

Joulu on jo aivan ovella, ja meidänkin taloudessamme on viime päivinä tehty kaikennäköistä pientä jouluvalmistelua. Ylipäätään emme ole tavanneet stressata jouluvalmisteluista nytkään kun olemme jo silloin tällöin viettäneet kahdenkeskisiä kotijouluja. Tälläkin kertaa keskityin joulua edeltäneen viikon pelkästään töihin. Lauantaiaamuna kirjoitin tarkan ostoslistan ja suuntasin ruokakauppaan heti sen avaamisen jälkeen. Kuljin kaupan läpi ostoslistan mukaisessa järjestyksessä ja pääsin kassallekin jonottamatta. Helpoimmat jouluostokset ikinä! Koti on vähitellen saanut pientä joulukrumeluuria niskaansa ja siivouskin on jätetty parille päivälle niin, ettei siitä synny paineita. Pieniä paketteja lukuun ottamatta jouluna ei myöskään keskitytä lahjojen jakeluun vaan rauhalliseen oleskeluun ja hyvästä ruoasta nauttimiseen.

Pullotin tänään yön yli käyneen kotikaljan. Se on hyvin perinteinen joulujuoma ja varsin vaivaton valmistettava. Itse pidän suhteellisen makeasta kotikaljasta, joten käytän hieman enemmän sokeria kuin useissa resepteissä kehotetaan. Kotikaljan valmistuksessa pätee sama sääntö kuin simankin teossa: hiivaa tulee käyttää hyvin vähäinen määrä, jottei kaljaan tule epämukava hiivan maku ja pullon pohjalle muodostu paksua sakkakerrosta. Tähän määrään riittää hieman hernettä suurempi palanen. Kaljapullon pohjalle muodostuu väkisinkin hieman sakkaa, joten jätä pullon pohjalle aina hieman olutta ja vältä pullojen liiallista pyörittelyä, jottei sakka sekoittuisi juomaan. Käytettävien pullojen tulee olla tiiviisti suljettavissa ja ne kannattaa jättää hieman vajaiksi, sillä käymisprosessi jatkuu vielä pullottamisen jälkeen.


Kotikalja:

3 dl ruismallasta
2 dl sokeria
5 l vettä
1/4 tl hiivaa

Mittaa maltaat ja sokeri suuren astian pohjalle ja kaada päälle kiehautettu vesi. Anna kaljan jäähtyä kädenlämpöiseksi. Sekoita pieneen määrään kaljaa hiivannokare ja lisää sitten seos kaljan joukkoon. Peitä astia kevyesti esim. raollaan olevalla kannella ja anna käydä seuraavaan päivään. Siivilöi kalja harsokankaan läpi ja pullota. Säilytä pulloja viileässä vielä 1–2 päivää ennen nauttimista.




Pidän siitä, että kotikaljan valmistuksessa mitään ei mene hukkaan. Siivilöidyn mäskin voi hyödyntää maukkaan leivän leivonnassa, ja jos et aio leipoa samana päivänä, sen voi kätevästi pakastaa myöhempää käyttöä varten. Ruismallas onkin ravintoarvoltaan erinomaista: esimerkiksi ravintokuitua siinä on huimat 16,8 prosenttia! Mallas antaa lisäksi leipään miellyttävän maun.

Vaikka nimitystä kalja käytetään suomalaisessa arkipuheessa synonyyminä kaikenlaiselle oluelle, on käsite kuitenkin erotettu alkoholipitoisesta oluesta. Kaljalla tarkoitetaan makeahkoa pöytäolutta, jossa on alkoholia hyvin vähäinen määrä. Entisaikaan talonpoikien päivittäisessä käytössä ollut olut on vastannut alkoholipitoisuudeltaan juuri kotikaljaa. Kalja ja olut ovat ikivanhoja juomia, ja suomalaisessa mytologiassa maanviljelyn jumala Pekko on ollut myös oluen jumala. Olutta on käytetty sekä uhrina että laitettu vainajien mukana hautaan. Olutta sekä kaljaa on aikojen saatossa myös maustettu monenmoisilla aineksilla; edelleen on suhteellisen yleistä käyttää mausteena katajanmarjoja ja -oksia sekä humalaa, mutta myös pihlajanmarjoja, suomyrttiä sekä suopursua on muinoin käytetty arvostetun juoman mausteena. (Lähde: Olvi-säätiö)


*  *  *


It’s nearly Christmas, and we have been making small preparations, as well. Well, we’re not the stressing type (especially my husband who says he’s not a Christmas person at all, a statement I'm appalled by), even now when we have been spending a few Christmases at home. This year I didn’t really think of Christmas before getting off from work on Friday. On Saturday morning I wrote down an elaborate shopping list and headed to the grocery store right away after it was opened. I went through the store in the same order that my shopping list was written, and even got to the cashier without any queuing. Easiest Christmas shopping ever! The apartment has gotten some Christmas frill, yesterday I brought in the tree, and there’s no stress over cleaning, either. Apart from the small gifts our Christmas is not about stuff, but relaxing and enjoying delicious food.

Today I bottled the homemade beer that had been fermenting over the night. Homemade beer is very traditional Christmas drink, and very simple to make.  It is very low in alcohol and therefore also suits children as well, like mead does. I prefer somewhat sweet homemade beer, so I use a bit more sugar in it than many other recipes advice. Homemade beer has the same rules as mead does: only use a very small amount of yeast. If you use too much, there’s going to be an unpleasant yeasty taste in the beer and it’ll leave a thick layer of dregs on the bottom of the bottle. With this amount of beer you really only need a piece that is just a little bigger than a pea. You can’t avoid having some dregs left on the bottom, so always leave some beer into the bottle. Also avoid unnecessary handling of the bottles, so that the dregs won’t get mixed into the beer. Only use bottles that have tight caps, and preferably don’t fill them up completely, as the fermentation will continue after bottling.




Homemade beer:

3 dl (1 1/4 cups) rye malt
2 dl (a bit less than 1 cup) sugar
5 l (1 1/3 gal) water
1/4 tsp. fresh baking yeast

Measure both the malt and sugar on the bottom of a large container. Pour in water that has been brought to a boil. Let the beer cool down until it’s body temperature (37 C / 98,6 F). Take apart a small amount of the beer, mix in carefully the fresh baking yeast and add into the beer. Cover the container lightly, for example with a lid that is left ajar. Let the beer ferment until the next day. Sieve the beer through a cloth (such as cheese cloth) and bottle it. Store the bottles in a cool place for 1–2 days before enjoying the beer.


I like the fact that you can utilize all the ingredients when making homemade beer. After you have sieved the beer, you can use the mash in delicious bread. If you’re not planning to bake bread on the same day, simply freeze the mash for later use. Rye malt is excellent in nutritional value: it contains a whopping 16,8 percent dietary fibre! The malt also gives bread a lovely flavour.

In Finnish homemade beer is called kalja or kotikalja (literally home beer). Kalja is also used in common language when referring to any type of beer. However, the word olut, beer, is a completely different thing, as it contains alcohol. Homemade beer, kalja, is very low in alcohol and much sweeter, and it has traditionally been used with food somewhat every day. Both olut and kalja are ancient drinks, and in Finnish mythology Pekko has been both god of crops and beer. Beer has been used as a sacrifice and it has been placed in tombs with the deceased, as well. Both olut and kalja have also been seasoned with various ingredients: even today it is fairly common to use juniper berries and twigs or hop as a seasoning. Rowanberries, sweet gale and northern Labrador tea have also been used when seasoning beer. (Source: Olvi Foundation)




2 kommenttia:

  1. I dont know if we have rye malt here but your recipe seems SO EASY! I want to try it!!
    When you left the beer to ferment you dont close it right? Or you put a lid made of fabric?

    VastaaPoista
  2. You don't close it, leave it loose with a tiny gap, or sure, you can use a cloth like kitchen towel. Super easy!

    VastaaPoista