"Mitä pidempään sieniä liotat, sitä miedommaksi suolaus jää.
Olin viikko sitten
niin onnekas, että sain pussillisen suolasieniä. Perinteiset suolasienet on
yleensä valmistettu rouskuista (haapa-, karva- tai kangas-) keittämällä sieniä
muutama minuutti ennen kuin ne pakataan tiiviisti vahvaan suolaliemeen.
Suolasieniä on kätevä käyttää, sillä purkista voi ottaa vain tarvitsemansa
määrän ja jättää loput sienet puristuksiin nesteen peittoon. Suolasieniä voi
myös lisäillä syksyn mittaan aiemmin purkitettujen sienien päälle. Käytin
suolasienet yhteen suosikkiini, sienisalaattiin, jota jo lapsena vetelin
paksuina kerroksina voileivän päälle. Tällä kertaa käytin salaatissa sekä
ranskankermaa että smetanaa, mutta voit toki käyttää myös vain toista.
Ranskankerman kanssa salaatista tulee hyvin kosteaa, kun taas smetanan kanssa
se on paksumpirakenteista.
Sienisalaatti:
4 dl suolasieniä
1 pieni sipuli
50 g smetanaa
50 g ranskankermaa
rouhittua
mustapippuria
Liota suolasieniä
runsaassa määrässä kylmää vettä, kunnes niiden suolaisuus on makuusi sopiva.
Vaihda vesi välillä. Leikkaa liotetut sienet pienemmiksi ja käytä niitä hetki
paistinpannulla liiallisen nesteen haihduttamiseksi. Sekoita keskenään smetana
ja ranskankerma ja lisää joukkoon sekä sienet että pilkottu sipuli. Mausta
salaatti mustapippurilla. Nauti sienisalaattia leivän päällä, ruoan lisukkeena
tai blinien kera. Sienisalaatti säilyy jääkaapissa viikonkin, riippuen suolan
määrästä.
Itse pidän
suolaisesta sienisalaatista, ja liotin sieniä noin kolme varttia vaihtaen veden
kerran liotuksen aikana. Mitä pidempään sieniä liotat, sitä miedommaksi suolaus
jää. Sieniä voi maistella liottamisen aikana, jotta sopiva suolaisuusaste
löytyy. Kiireinen voi myös kiehauttaa sienet suolan vähentämiseksi, mutta
tällöin on vaikeampi arvioida suolan määrää eikä salaatista tule aivan yhtä
herkullinen. Anna siis sienisalaatille sen ansaitsema aika! Se on tuon vähäisen
vaivan arvoista.
*
* *
A week ago I was fortunate enough to get a bag
of salt mushrooms. Traditional salt mushrooms contain usually milk caps;
northern (Lactarius trivialis),
woolly (Lactarius torminosus) or rufous candy (Lactarius rufus). They are first
cooked for a few minutes and then tightly preserved in a container so that
they’re covered with strong salt water. It’s then handy to use the mushrooms;
just take the amount you need and leave the rest in the container under a
weight so that they’re still tightly stored and covered with the salt water.
You can also add more mushrooms to the container later on. So, this time I used
the mushrooms to make my all time favorite mushroom salad. I used to put loads
of it on bread slices even when I was little. This time I used both crème fraîche
and smetana in the salad, but you can also prepare it by using only the other.
With crème fraîche, the salad is very moist, with smetana the consistency is
thicker.
Mushroom salad:
4 dl (1 3/4 cups) salt mushrooms
1 small onion
50 g (2 oz) smetana
50 g (2 oz) crème fraîche
crushed black pepper
Soak the salt mushrooms in plenty cold water, until you find the
saltiness at right level: you can have a taste every now and then. Change the
water once or twice. Cut the soaked mushrooms into smaller pieces and heat them
up a bit on a frying pan to evaporate the excessive liquid. Mix together
smetana and crème fraîche, then add the mushrooms and chopped onion. Season the
salad with crushed black pepper. Enjoy the mushroom salad on a slice of bread, as a
side dish or with blinis. The salad can be stored in the fridge even for a
week, depending on the saltiness.
I love mushroom salad that is quite salty, so I soaked the mushrooms for
about 45 minutes. The longer you soak them, the less salt they will contain.
It’s easy to find the right amount of saltiness to your taste by having a
nibble every now and then. If you’re very busy, you can also cook the mushrooms
for a few minutes to lessen the saltiness. However, I do not recommend this, as
it is harder to find the right level of saltiness and the salad won’t be as delicious then.
So give the mushrooms the time they deserve; it’s worth the while.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti