lauantai 19. lokakuuta 2013

Syksyinen punajuuri-nauriskeitto – Red Beet and Turnip Soup



"Paahdetut juurekset ovat myös herkullinen lisäke ruoan kanssa tarjottavaksi.

Silmääni osui jonkin aikaa sitten ihanan syksyinen resepti punajuurikeitolle. Meidän kaapissamme oli vain kaksi punajuurta, joten päätin hyödyntää keitossa myös nauriita sekä kesäkurpitsaa. Siinä ohessa keiton kokonaisuus muuttui niin, että alkuperäisestä reseptistä syntyi täysin uusi. Tästä keitosta tuli ihanan pehmeää ja juuresten mieto, herkullinen maku toimivat todella hyvin yhteen.


Punajuuri-nauriskeitto:

2 punajuurta
3 naurista
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1/2 kesäkurpitsa
3 rkl ruoka-/oliiviöljyä
n. 8 dl vettä
1 tl suolaa
1 tl paprikaa
3/4 tl mustapippuria
ripaus rosmariinia
ripaus meiramia
2 dl ruokakermaa

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Kuori ja lohko juurekset ja kääri ne pariksi nyytiksi folioon. Paahda uunissa noin puoli tuntia. Kuori ja pilko sillä välin sipulit sekä kesäkurpitsa. Kypsennä sipulit sekä kesäkurpitsa öljyssä keittokattilan pohjalla. Lisää vesi sekä paahdetut juurekset. Anna kiehahtaa, lisää mausteet ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Kaada joukkoon ruokakerma ja tarkista maku. Lisää vettä, jos keitto on liian paksua. Anna keiton vielä kerran kiehahtaa ja poista sitten levyltä. Tarjoile keitto esimerkiksi raejuuston kera.


Koska kaapista ei sattunut löytymään foliota, paahdoin nyt itse juurekset kokonaisina merisuolapedillä. Lämpö oli sama, mutta kypsennyksessä meni hieman yli tunti aikaa. Juuresten kuoriminen kuumina ei ollut kovin kätevää keiton alkaessa jo poreilla liedellä. Niinpä tosiaan suosittelen reseptissä kuorimaan ja pilkkomaan juurekset etukäteen, jolloin ne on kypsinä helppo vain kipata folionyytistä liemen joukkoon. Paahdetut juurekset ovat myös herkullinen lisäke ruoan kanssa tarjottavaksi. Jos sinulla on jäänyt paahdettuja juureksia yli aiemmalta aterialta, voit kätevästi  hyödyntää ne tämänkaltaisessa keitossa.


*  *  *




A few days ago I found a lovely recipe for red beet soup. We only had two red beets in the fridge, so I decided to use also some turnips and zucchini. Eventually the original recipe turned into a whole new one. This soup is nice and soft, and the pleasantly mild, delicious taste of the root vegetables works together perfectly.


Red Beet and Turnip Soup:

2 red beets
3 turnips
1 onion
2 cloves of garlic
1/2 zucchini
3 tbsp. cooking / olive oil
about 8 dl (3 1/3 cups) water
1 tsp. salt
1 tsp. paprika
3/4 tsp. black pepper
pinch of rosemary
pinch of marjoram
2 dl (1 cup) half and half / single cream


Preheat the oven to 225 C / 435 F. Peel and cut the root vegetables and wrap them in a couple of foil bundles. Roast in the oven for about half an hour. Meanwhile, peel and cut the onions and the zucchini. On the bottom of a soup kettle, sweat the onions and zucchini in oil. Add water and roasted veggies. Bring to a boil, season and puree with a bar blender. Add single cream and check the flavour. Add water, if the soup seems too thick. Bring to a boil once more, and then remove from heat. Serve with cottage cheese, for example.


Since I didn’t have any foil in the cupboard, I roasted the veggies on a bed of sea salt. The oven temperature was the same, but it took a bit over an hour. And it was not very handy to peel the veggies when still hot, especially when the soup started to boil at the same time. Therefore I recommend peeling and cutting the vegetables beforehand, roasting them in foil and then simply turning over into the soup. Roasted root vegetables make a fine side dish, too. If you happen to have some left over roasted root vegetables, it’s easy to use them up in a soup like this.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti