"Historioijien mukaan pikkuleipien alkuperäinen tarkoitus oli testata uunin lämpöä.
Leivoin ystävien
luo viemisiksi klassisia serinakakkuja, pieniä pikkuleipiä, jotka valmistetaan
periaatteessa murotaikinasta. Taikina eroaa tavallisesta murotaikinasta
oikeastaan vain siten, että siinä käytetään fariinisokeria, joka antaa kakuille
omintakeisen maun. Itse olen maistellut serinakakkuja vain kerran, kun lapsena
söin niitä ystäväni kotona. Muistan kehuneeni kakkusia niin, että ystäväni äiti
kirjoitti reseptin lapulle kotiin vietäväksi. Se löytyy edelleen
lapsuudenkotini reseptilaatikosta säntillisellä käsialalla kirjattuna. Itse
kopioin reseptin jo aikaa sitten omaan vihkooni, ja sieltä sitä nyt viimein
hyödynsin.
Serinakakut:
200 g voita
1 1/2 dl
fariinisokeria
1 kananmuna
1 1/2 tl leivinjauhetta
4 1/2 dl
vehnäjauhoja
Lisäksi:
1 kananmuna
Lisäksi:
1 kananmuna
mantelirouhetta
Vaahdota sokeri ja
pehmennyt voi. Lisää kananmuna voimakkaasti vatkaten. Sekoita leivinjauhe
vehnäjauhoihin ja lisää taikinaan. Pyörittele taikinasta pieniä pyöryköitä.
Aseta ne hyvin välimatkoin leivinpaperilla suojatulle uunipellille. Halutessasi
voit voidella kakkuset ja ripotella niiden pinnalle mantelirouhetta. Voitelua
helpottaa, jos painat pyöryköitä kevyesti kiinni peltiin. Paista 175-asteisen uunin ylätasolla noin 5-7 minuuttia.
Serinakakkujen
alkuperään ei nopealla etsinnällä saa paljoa selvennystä, mutta monet
hakutulokset vievät norjalaisille sivuille. Serinakakut ovatkin niin Norjassa
kuin Suomessakin olleet perinteisesti etenkin joulun ajan herkkuja. Pikkuleipiä
sen sijaan on ollut olemassa jo vuosisatoja: varhaisimmat maininnat viittaavat
600-luvun Persiaan. Pikkuleipien synty on sijoitettu sinne muun muassa sillä
perusteella, että Persia on ensimmäisiä alueita, jolla alettiin viljellä
sokeria. Historioijien mukaan pikkuleipien alkuperäinen tarkoitus oli testata
uunin lämpöä. Makoisat suupalat veivät kuitenkin mennessään ja nykyisin
pikkuleiville on olemassa tuhansia eri reseptejä.
*
* *
I baked some classic Serina Cakes for a couple
of friends we went to visit. The cookies are very simple; they are pretty much
based on basic cookie dough. The thing that makes a little twist is the brown
sugar used; it gives the cookies a nice flavour. I have actually had a taste of
Serina Cake only once, when I was a child and visiting a friend. I remember
complimenting her mother so much, she wrote the recipe down for me to take
home. It can still be found in the recipe box in my childhood home, scribbled
with punctual handwriting. I copied the recipe to my own book years ago, and
today I finally used it.
Serina Cakes:
200 g (7 oz) butter
1 1/2 dl (2/3 cup) brown sugar
1 egg
1 1/2 tsp. baing powder
4 1/2 dl (2 cups) plain flour
In Addition:
1 egg
In Addition:
1 egg
crushed almonds
Let the butter soften in room temperature. Beat
it together with sugar to form foamy consistency. Add the egg. Mix the baking
powder together with the plain flour and add into the dough. Form the dough
into small balls and place them on a baking tray covered with baking paper.
Leave some space between the cookies. If you like, butter the cookies with the
remaining egg and sprinkle some crushed almonds on top. It’s easier to butter
the cookies if you first gently press them against the baking tray. Bake in 175
C / 345 F for about 5–7 minutes.
The origin of Serina Cakes is a bit tricky to
find with a quick search; I found several recipes that were from Norway,
though. Serina Cakes are very traditional both in Norway and Finland, and they
have been Christmas season treats. Cookies, on the other hand, have been around
for centuries; the earliest indications are from Persia in the 7th century.
The earliest cookies have been thought to originate there apparently because
Persia was one of the first areas where sugar was cultivated. According to
historians cookies were first made as a side product of baking; a dab of batter
was placed in the oven to see if it’s hot enough. Well, the small treats took
over people’s hearts and nowadays you can find thousands of recipes for
different types of cookies.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti