"Laitoin juurekset uuniin samalla kun pistin sen päälle, jolloin ne hyödynsivät alkulämmön ja saivat kypsyä hieman mureketta pidempään.
Eräs
helpoimmista kotiruoista taipuu kymmeniksi erilaisiksi versioiksi.
Tänään valmistin sen hyvin perinteiseksi ja yksinkertaiseksi. Kyse on tietenkin
lihamurekkeesta, tuosta arkiaterioiden moniottelijasta. Luulenpa, että
lihamurekkeelle on yhtä monta versiota kuin tekijöitäkin, sillä sen voi täyttää
melkeinpä millaisilla aineksilla tahansa. Yksi klassinen tapa on asetella
mureketaikinan keskelle kokonaisia keitettyjä kananmunia. Jotkut suosivat
täytteenä sulatejuustoa, toiset sieniä, kolmannet päällystävät murekkeen
pekonilla. Täytteeksi sopivat hyvin monenlaiset makuyhdistelmät. Eipä sitten muuta
kuin kokeilemaan!
Lihamureke:
Mureketaikina:
2 dl kermaviiliä
1/2 dl
korppujauhoja
1 sipuli
ruokaöljyä
400 g jauhelihaa
1 kananmuna
2–3 valkosipulin
kynttä
1 tl suolaa
1 tl paprikaa
1 tl mustapippuria
Lisäksi:
25 g voita
1 dl vettä
sinappia
Sekoita kulhossa
kermaviili ja korppujauhot. Anna seoksen turvota sillä aikaa kun valmistelet
muut ainekset. Kuori ja paloittele sipuli ja kuullota se kevyesti pannulla.
Lisää sipuli, jauheliha, kananmuna, valkosipuli sekä mausteet kulhoon ja
sekoita kuohkeaksi ja tasaiseksi taikinaksi. Muotoile taikinasta pitkänmallinen
mureke uunivuokaan. Sulata voi, sekoita se kiehautetun veden kanssa ja valuta
kauttaaltaan murekkeen päälle. Sivele murekkeen pinta sinapilla. Paista
mureketta 200-asteisen uunin alatasolla noin puoli tuntia. Valele mureketta
kostukkeella muutaman kerran paiston aikana. Tarjoile esimerkiksi uunikasvisten ja raikkaan salaatin kera.
Kuten kuvasta
näkyy, olisin voinut sekoittaa taikinaa vielä enemmän, jotta siitä olisi tullut
tasaisempaa. Nyt mureke oli lämpimänä turhan hauras. Olisin myös voinut
muotoilla murekkeen korkeammaksi, sillä paistettaessa se hieman leviää ja
madaltuu. Maku oli kuitenkin erinomainen, ja pidin erityisesti sinapin tuomasta
lisästä. Etsin tähän murekkeeseen vinkkejä mummoni vanhasta keittokirjasta.
Kirjassa korostettiin sitä, että mureketta tulee valella paiston aikana, jottei
se pääse palamaan. Yleinen ongelma lihamurekkeen kanssa onkin se, että siitä
helposti tulee hieman liian kuivakkaa. Ennen vanhaan lihamureke valmistettiin
jauhamalla kokolihaa lihamyllyssä. Myllyssä oli helppo jauhaa sekaan myös
esimerkiksi sipulia, porkkanaa ja perunaa. Nykyisin murekkeet on helppo
valmistaa jauhelihasta, mutta maussa varmasti huomaa eron, jos sen valmistaa
kokolihasta. Lihamyllyä hyödyntämällä murekkeessa voi sitä paitsi käyttää
rasvaisen sianlihan kanssa esimerkiksi riistaa tai lammasta.
Murekkeen
lisukkeeksi sopii hyvin keitetyt tai höyrystetyt kasvikset. Tällä kertaa
valmistin kuitenkin näppärästi murekkeen kanssa samaan aikaan uunijuureksia.
Paloittelin perunoita, porkkanoita, punajuuria ja sipulia vuokaan, pirskottelin
päälle oliiviöljyä ja hieman mausteita. Laitoin juurekset uuniin samalla kun
pistin sen päälle, jolloin ne hyödynsivät alkulämmön ja saivat kypsyä
hieman mureketta pidempään. Kun mureke oli valmis, olivat myös juurekset
kypsiä. Hyvin helppoa, hyvin vaivatonta, ja ah, niin maittavaa!
*
* *
One of the easiest homemade meals can be
turned into tens of different versions. Today I prepared the dish in a very
traditional and simple way. I am talking of course about meatloaf, the multi
talent of conventional food. I bet there are as many versions to meatloaf as
there are cooks; you can fill this baby up with just about anything! One
classic way is to place hard-boiled eggs in the middle of the meatloaf. Some
like to use processed cheese in the filling, some mushrooms, and some people
top it off with bacon. Many, many combinations of flavours compliment a
meatloaf. So go ahead and try it yourself!
Meatloaf:
Pastry:
2 dl (1 cup) sour cream
1/2 dl (1/4 cup) breadcrumbs
1 onion
cooking oil
400 g (14 oz) ground beef
1 egg
2–3 cloves of garlic
1 tsp. salt
1 tsp. paprika
1 tsp. black pepper
In Addition:
25 g (1 oz) butter
1 dl (1/2 cup) water
mustard
In a bowl, mix together the sour cream and
breadcrumbs. Let the mixture puff up while preparing the rest of the
ingredients. Peel and chop the onion and gently sauté it on a frying pan. Place
the onion, ground beef, egg, garlic and seasonings into the bowl and mix
together to form smooth pastry. In the oven tray, form the pastry into a longish loaf. Melt the
butter, mix it with boiling water and run it all over the meatloaf. Sroke some
mustard on the surface. Bake on the lower rack of the oven in 200 C / 390 F for
about half an hour. While baking, baste the meatloaf a few times. Serve with
roasted veggies and a fresh salad, for instance.
As you can see in the picture, I should have
mixed the pastry more to make it smoother and stronger. Now the meatloaf was a
bit too fragile when it was still warm. I also could have made it in a higher
form, because as you bake the meatloaf, it tends to spread and silt a bit. But
it tasted great! I especially liked the flavour the mustard brought to the
whole. For this meatloaf I searched for some tips in my granny’s old cookbook.
The book emphasized that meatloaf should absolutely be basted while baking, so
it wouldn’t get burnt. And I agree: a common problem with this otherwise
delicious dish is that it easily gets too dry. In the old days people used to
make meatloaf from whole meat that they grinded themselves. It was easy to
grind other ingredients at the same time, for example onions, carrots or
potatoes. Nowadays it’s super simple to use minced meat, but naturally you can
tell the difference. Besides, if you use a grinder, in addition to sebaceous
pork meat, you can, for instance, use game or mutton meat, too.
Meatloaf is tasty when served with cooked or
steamed veggies. Today I decided to make some roasted veggies that were easy to
bake in the oven at the same time as the meatloaf baked. I simply chopped some
potatoes, carrots, red beets and onions into an oven tray and sprinkled some
olive oil and seasonings on top. I placed the veggies into the oven when I
turned it on, so the warmth was utilized from the very beginning and the
veggies baked a bit longer than the meatloaf. When the meatloaf was done, so
were the veggies. Very easy, very simple, and oh, so delicious!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti