"Joidenkin tietojen mukaan suomalainen versio viillokista kehitettiin Julia Childin vuonna 1975 julkaistun kirjan reseptin pohjalta.
Olen jo pitkän
aikaa haaveillut pääseväni käsittelemään sydäntäni lähellä olevaa aihealuetta,
suomalaisen kouluruokailun historiaa. Pyrinkin vastaisuudessa esittelemään
kouluruokaprojektin teemassa erilaisia suomalaisen koulun klassikkoruokia sekä
ylipäätään kouluruokailun historiaa ja käännöksiä. Itse aloitin koulun vuoden
1990 syksyllä. Muistelen aina pääosin pitäneeni kouluruoasta ja ihmetelleeni
siitä jo omassa lapsuudessani käytyä keskustelua. Monet lapset valittivat ruoan
makua ja koostumusta. Nousipa jatkuvasta valittamisesta ala-asteaikana
sellainenkin poru, että opettajat päättivät antaa koulumme oppilaille pienen
opetuksen: käytävän seinälle ilmestyi lappu, jossa maksuttoman ruokailun
ilmoitettiin päättyvän sen saaman vähäisen arvostuksen vuoksi. Lappuun tuli
oppilaiden laittaa allekirjoitus jos vastustivat päätöstä. Muistan sen tulleen
nimiä täyteen ja jonkun allekirjoittaneen "Aku Ankka". Olin varsin
tyytyväinen kun tiedote osoittautui kepposeksi. Ruoastakaan ei kuulunut sen
jälkeen yhtä hanakasti valituksia.
Minulle
kouluruokailusta on jäänyt paljon mieluisia muistikuvia. Parasta oli kun
keittopäivänä oli joskus tarjolla pieniä maukkaita grahampiirakoita, jotka
olivat suurta herkkuani. Muistan myös pitäneeni erityisesti hernekeitosta,
vispipuurosta, tillilihasta sekä kanaviillokista. Ensimmäiseksi esiteltäväksi
ruoaksi valikoituikin sattuneesta syystä kanaviillokki, joka ilmestyi
suomalaisiin kouluruokaloihin ilmeisesti 1970-luvun loppupuolella. Joidenkin
tietojen mukaan suomalainen versio viillokista kehitettiin Julia Childin vuonna
1975 julkaistun kirjan reseptin pohjalta. Suosittelen valmistamaan viillokin
juuri kanasta broilerin sijaan, sillä kananlihan pitäisi kestää keittämistä
broileria paremmin. Ruoan valmistamisesta tähteeksi jäävä maukas keitinliemi
kannattaa pakastaa ja käyttää myöhemmin esimerkiksi kastikkeessa tai
keitossa.
Kanaviillokki:
Liemi:
1 kana (1–1 1/2 kg)
1 tl suolaa
vettä
1 porkkana
1 sipuli
3 laakerinlehteä
10 kpl
maustepippuria
Kastike:
60 g voita
1 dl vehnäjauhoa
1 l kanan
keitinlientä
1 rkl curryjauhetta
suolaa
mustapippuria
valkopippuria
(kermaa)
Sulata kana
pakkauksen ohjeen mukaan, usein noin vuorokauden ajan jääkaappilämmössä. Laita
tilavaan kattilaan koko kana sekä suola ja lisää vettä kunnes kana peittyy. Kun
vesi alkaa kiehua, kuori pois pinnalle nouseva vaahto. Pese ja lohko porkkana,
kuori ja halkaise sipuli. Lisää liemeen muiden mausteiden kanssa. Keitä kanaa
keskilämmöllä noin kaksi tuntia. Lisää vettä tarvittaessa. Nosta kypsä kana
liemestä jäähtymään. Irrota liha luista ja laita luut takaisin liemeen makua
antamaan. Riivi liha suikaleiksi. Siivilöi lopulta keitinliemi erilliseen astiaan.
Valmista kattilassa suuruste sulattamalla voi ja sekoittamalla siihen
vehnäjauhot. Sekoita suurustetta jatkuvasti ja anna kypsyä hetki, mutta älä
ruskista. Lisää suurusteen joukkoon vähitellen kanalientä kunnes kastike on
sopivan paksuista. Mausta kastike ja lisää lopuksi kananliha. Halutessasi voit
lisätä kastikkeeseen lopuksi vielä tilkan kermaa. Tarjoa kanaviillokki riisin
sekä esimerkiksi puolukkasurvoksen tai raasteen kera.
Kanaviillokki on
maukas ja sangen edullinen perusruoka. 70-luvulla kanan hinta oli paljon
alempana kuin nykyisin ja se sopikin mainiosti mahdollisimman edullisesti
valmistettaviin kouluruokiin. Nykyisin kanasta on valitettavasti tullut
luomuharvinaisuus kylmähyllyjen broileriparvien valloitettua marketit, ja
samalla sen hinta on kohonnut. Tässä yksinkertaisessa ruoassa kana on kuitenkin
melkein ainoa aines, joten kokonaiskustannukset jäävät edelleen vähäisiksi.
Kenties sen vuoksi kanaviillokki onkin ollut niin kauan kouluruokaloiden
lounaslistoilla?
Suomalainen
kouluruokailu alkoi virallisesti vuonna 1948, kun viisi vuotta aiemmin säädetyn
lain siirtymäaika päättyi. Suomi oli ensimmäinen maa maailmassa, jossa
maksuttomasta kouluruokailusta säädettiin lailla. Lain säätämisen aikaan
Suomessa elettiin pahinta pula-aikaa, jolloin useat ruoka-aineet olivat
säännöstelyn alaisia ja maatalouden tuotanto pahoin kärsinyttä. Vuosikymmenen
puolivälissä alkoi hidas toipuminen Toisen Maailmansodan vaikutuksista.
Ulkomaankaupan vahvistuttua myös ruokatarvikkeiden säännöstelyä voitiin vähitellen
keventää. Ruoan puute vaikutti kuitenkin monissa kotitalouksissa pitkään
seuraavalle vuosikymmenellekin. Kouluruokailu tarjosi siten kaikille lapsille
tasavertaisen mahdollisuuden päivittäiseen ateriaan. Sillä pyrittiin myös
poistamaan etenkin varattomalla kansanosalla yleisesti esiintyvää A- ja
C-vitamiinin puutostilaa.
*
* *
For a long time now I have been hoping to be able to address a topic
that is close to my heart. That is the history of Finnish school meals. From
now on, every now and then, I will be introducing under this theme some classic
Finnish school meals and the twists and turns of school meals all together. I
myself started my school career in autumn of 1990. I remember having always
more or less enjoyed school meals and even when being a child I wondered why so
many didn't. Many kids in my school used to complain about the flavor or
texture of the food. It escalated to a point where our teachers decided to give
us a little lesson: a note appeared in the hallway stating that the school had
decided to give up the free meals since they were not appreciated. The students
were asked to sign the paper if they opposed this measure. I remember that
there were many names in the papers and someone had signed them "Donald
Duck". I was very pleased when the note turned out to be a prank. The
complaints reduced a lot after this.
I have numerous positive memories of the school meals I have enjoyed
over the years. I also remember
many dishes that I liked a lot. Maybe the best were small graham pies that were
sometimes served with soup. I also used to love pea soup, whipped pudding, dill
meat and chicken fricassee. Therefore I now decided to first introduce you to
the classic chicken fricassee that apparently arrived to Finnish school diners
in the end of 1970's. According to some references the Finnish version is
based on Julia Child’s recipe from 1975. I recommend to cook this meal
using chicken, not broiler, since the chicken meat is supposed to deal better
with the long period of cooking. If there is broth left from the food freeze it
and use later on in sauces or soups!
Chicken fricassee:
Broth:
1 chicken (1–1 1/2 kg / 2–3 lbs)
1 tsp. salt
water
1 carrot
1 onion
3 laurel leaves
10 pimentos
Sauce:
60 g (2 1/2 oz) butter
1 dl (1/2 cup) plain flour
1 l (2 pt) chicken broth
1 tbsp. powdered curry
salt
black pepper
white pepper
Defrost the chicken as instructed in the packaging, usually for about 24
hours in refrigerator temperature. Place the whole defrosted chicken in a large
kettle. Add the salt and enough water to cover the chicken. Once the water
starts to boil remove the foam that rises onto the surface. Wash and cut the
carrot and peel and cut the onion in half. Add them to the broth along with the
other broth ingredients. Cook the chicken for about two hours until it is done.
If needed, add water. Pick up the cooked chicken and let it cool off a bit.
Then remove the skin and bones, add them back into the broth to give it more
flavor. Pull the chicken meat apart. Finally, sieve the broth into a separate
dish. Prepare the thickener in a kettle by melting the butter and adding plain
flour to it. While stirring let the thickener cook a little but don't brown it.
Little by little, add in the broth while stirring until the sauce is thick
enough. Season with curry, salt and pepper and finally add in the chicken. If
you want to, you can add a dash of double cream into the sauce. Serve the
chicken fricassee with cooked rice and, for instance, mashed lingonberries or
grated root vegetables.
Chicken fricassee is very tasty and quite affordable basic dish. In the
70's the price of chicken was lower than today and therefore it was perfect for
school meals that have always been made with as low costs as possible. Nowadays
chicken has become the organic rarity since the flocks of broilers have taken
over the cold shelves of the grocery stores. Meanwhile the price has also come
up. In this simple dish the chicken actually remains more or less the only
ingredient so the whole costs stay low. Maybe that's why it has been served in
schools for so many decades?
The free Finnish school meals officially got their start in 1948, when a
five-yearlong transition period ended. In 1943 Finland was the first country in
the world to legislate a law for free school lunches. During the time when it
was legislated Finland suffered from severe depression. Along other products
many groceries were regulated and agricultural production had diminished
gravely. In the midway of the decade we slowly started to recover from the
Second World War. After the foreign trade started to strengthen also many
groceries were gradually liberated from the regulation. Lack of food was still
a problem in many homes even in the early 50's. School meals made it
possible for all children to equally enjoy a meal every school day. Many poor
people also suffered from lack of vitamins A and C. This issue could be
addressed with school meals.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti