"Perunavohvelin pehmeä maku sekä rakenne eroavat blinin happamuudesta ja tukevuudesta.
Joulun alla saimme
vihdoin talven. Minusta tuntuu että sitä sai odottaa tällä kertaa kaksi vuotta.
Senpä vuoksi lumi ja pakkanen ovat entistä mieluisampia vieraita. Kuulaan
kylmään päivään sopivat lämpimät perunavohvelit, joiden reseptiin törmäsin
mummoni keittokirjassa (Keittotaito koteja ja kouluja varten. Koskimies, H.
& Somersalo, E. 1950. Porvoo: WSOY). Jauhoiset perunat pitävät
vohvelitaikinan riittävästi koossa siten, että kananmuna on tarpeeton. Perunat
tuovat paistokseen myös miellyttävän pehmeää ja makeahkoa makua. Jos aiemmista kokkailuistasi on jäänyt yli muutama maukas peruna, kannattaa ne hyödyntää näin!
Perunavohvelit (n. 10 kpl):
200 g jauhoisia perunoita
3 3/4 dl vehnäjauhoja
1/2 l maitoa
30 g voisulaa
1/2 tl suolaa
Keitä perunat ja
hienonna ne. Mittaa puolet maidosta astiaan ja sekoita joukkoon vehnäjauhot.
Lisää perunat ja voisula sekä vähitellen sekoittaen loput maidosta. Mausta
suolalla. Anna taikinan turvota yhdestä kahteen tuntia. Paista taikinasta
vohvelipannulla miedolla lämmöllä rapeita vohveleita. Tarjoile suolalihan tai
-kalan kera.
Päätin itse
tarjoilla perunavohvelit perinteisten blinitäytteiden kanssa. Niinpä
vohveleiden kanssa nautittiin graavilohta, suolakurkkua, sipulia sekä smetanaa.
Ruokajuomaksi sopii hyvin tumma olut. Perunavohvelin pehmeä maku sekä rakenne
eroavat blinin happamuudesta ja tukevuudesta. Suolaiset lisukkeet sopivat
molempien kyytipojaksi, ja perunavohveleista saakin blinipöytään mukavasti
vaihtelua. Miksei niitä voisi valmistaa blinien rinnallekin jos on tarkoitus
viettää suurempia kestejä? Alkuperäisestä taikinasta riittää runsaampi ateria
kahdelle ruokailijalle tai kevyempi iltapala neljälle. Suurella vohveliraudalla
paistettaessa taikinasta valmistui noin 10 vohvelia.
*
* *
Just in time for Christmas the winter arrived
in Finland. This time it took two years, as last winter was very odd with all
the rain and warmth. That is why I welcome the frost and snow with great
delight! For a cold day like this it's nice to have something warm and crispy
to eat. I found the recipe for these potato waffles in my grandma's cook book.
The mealy potatoes give the dough texture so that you won't need eggs. They
also bring the waffles very pleasant softness and sweetness in flavour. If you have some leftover potatoes, this is a
proper way to use them!
Potato
Waffles (about 10 pieces):
200 g (7
oz) mealy potatoes
3 3/4 dl (1
1/2 cups) plain flour
1/2 l (1
pt) milk
30 g (1 oz)
melted butter
1/2 tsp.
salt
Cook the potatoes and mash them. Measure about
half of the milk into a bowl and add in the plain flour. Add the potato mash
and melted butter, and then little by little rest of the milk. Season with
salt. Let the dough rest for one or two hours. Fry the dough into waffles on medium
heat. You can use a waffle iron or pan. Serve the waffles with salted meat or
fish.
I decided to serve the potato waffles with
traditional blini toppings. Therefore we had some salt-cured salmon, pickles,
onion and smetana with them. Dark beer fit perfectly with the dish. The soft
flavour and texture of potato waffles are quite different from the sourness and
firmness of blinis. The salty toppings fit both very well. Why not prepare both
blinis and potato waffles if you happen to have a bigger dinner party? The
original recipe is enough if two people wish to eat a proper dinner or
alternatively four people need a little nibble. With a large waffle iron it
sufficed in 10 waffles.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti