"Kuten olen aiemminkin todennut, leipä on ihanan armollinen valmistettava.
Ihastuin jonkin
aikaa sitten pataleipään, joka paistuu kauttaaltaan rapeakuoriseksi
valurautapadassa. Päätin kokeilla leipää vihkiäkseni käyttöön saamani kauniin
valurautapadan, jonka olin sitä ennen puhdistanut ja rasvapolttanut huolella.
Pataleivän ajatus on yksinkertainen. Kannellinen valurautapata laitetaan
kylmään uuniin ja annetaan kuumentua uunin kanssa. Taikina laitetaan pataan ja
kansi päälle. Valurauta rapsakoittaa leivän pinnan niin herkulliseksi, että
pian tulee tarve leipoa uusi.
Pataleipä:
Juuri:
6 dl vettä
50 g tuorehiivaa
4 dl hiivaleipäjauhoja
Taikina:
1 1/2 tl. suolaa
4 dl vehnäjauhoja
4 dl ruisjauhoja
1 dl auringonkukan siemeniä
Lämmitä vesi
kädenlämpöiseksi. Sekoita siihen hiiva ja hiivaleipäjauhot. Peitä astia
leivinliinalla ja anna kohota huoneenlämmössä seuraavaan päivään, noin 12-16 h.
Sekoita taikinajuureen suola ja vaivaa joukkoon loput jauhoista. Lisää
taikinaan lopuksi auringonkukan siemenet. Kumoa taikina jauhotetulle tasolle ja
pyöräytä nopeasti leiväksi. Anna kohota liinalla peitettynä vielä puoli tuntia.
Laita sillä välin kannellinen valurautapata kylmään uuniin ja anna uunin lämmetä
225 asteeseen. Kun uuni on kuuma, laita taikina kuumaan pataan ja peitä
kannella. Paista leipää noin 30 min, poista sitten kansi ja jatka paistamista
vielä 15 min. Kumoa leipä jäähtymään työtasolle.
Tähän pataleipään
valmistin ensin hapanjuuren, jonka annoin levätä huoneenlämmössä hyvin pitkään,
noin 18 h. Hapanjuuri takaa maukkaan leivän. Mitä kauemmin annat juuren levätä,
sen happamammaksi leipä tulee. Perinteisesti hapanjuuri ei kaipaa hiivaa
seurakseen, mutta raskinoviisina en vielä ole uskaltanut valmistaa leipää
täysin perinteisin menetelmin. Hiiva takaa taikinan nousemisen
kokemattomammallakin kokkaajalla. Kuten olen aiemminkin todennut, leipä on
ihanan armollinen valmistettava. Vaikka tämänkin taikinan kanssa sähelsin
aikani, en ole kertaakaan tehnyt pahan makuista leipää. Pataleivästä tuli
erittäin maukasta. Mikä sen parempi yhdistelmä kuin rapea ulkokuori ja pehmeä
sisus?
* *
*
Some while ago I got very interested in
delicious pot bread. It is crispy all over, thanks to cast iron pot that is
used in baking it. It just happens that I got a beautiful old cast iron pot
last summer. What better way to start using it than trying out this delicious
bread? The idea is very simple; a cast iron pot with a lid is placed in cool
oven and let heat up together with the oven. When hot, the bread dough is placed in
the pot, covered with the lid and baked in the oven for some while. The cast
iron makes the bread so crispy and delicious, you will soon be in need of
baking a new one.
Pot Bread:
Sourdough:
6 dl ( 2 1/2 cups) water
50 g (1 1/2 oz) baker’s yeast
4 dl (1 2/3 cups) dark wheat flour
Dough:
1 1/2 tsp. salt
4 dl (1 2/3 cups) plain flour
4 dl (1 2/3 cups) rye flour
1 dl (1/2 cup) sun flower seeds
Warm up the water to body temperature and mix
together with the baker’s yeast. Add the dark wheat flour. Cover the sourdough
with a kitchen towel and let it rest until the next day, about 12–16 hours. Add
in salt and then knead in rest of the flour. Finally, add in the sun flower
seeds. Place the dough onto a working top and bake into a bread. Cover the
bread and let rise for about half an hour. Meanwhile, place a cast iron pot
with a lid into the oven. Heat the oven to 225 C / 435 F. When the oven is hot,
place the dough into the hot pot and cover with the lid. Bake the bread for 30
minutes, then remove the lid and continue baking for 15 minutes still. Knock
over the bread to cool down on the working top.
For this pot bread I prepared a sourdough that
I let rest for a really long time, about 18 hours. Sourdough is your gateway to
guaranteed delicious bread. The longer you let it rest, the more sour the dough
will get. Traditionally sourdough doesn’t need baker’s yeast, but as I still am
a new beginner, I wanted to make sure the dough would rise. But, as I have noted
before, bread is very forgiving. Even though I managed to mess about with this
dough, too, I have to say that I have never baked bread that would have tasted bad.
The pot bread turned out to be absolutely delicious. Crispy crust and soft core
are just perfect together.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti