"Mikään ei maistu suloisemmalta kuin
läpeensä kypsennetyt, suussa sulavat perunat syntisen lapsellisesti tilsittynä
maitokastikkeen joukossa.
Olen jo aikaisemmin
julkaissut reseptin maitokastikkeeseen kirjoittaessani gluteenittomista veriletuista. Selvyyden vuoksi halusin irrottaa tavalliseen vehnäjauhoon
pohjautuvan maitokastikkeen reseptin gluteenittoman verilettureseptin
yhteydestä. Pitäisikin itse asiassa joskus kokeilla gluteenittoman
maitokastikkeen valmistamista, käsittääkseni se on sangen helppoa gluteenitonta
jauhoseosta hyödyntäen.
Maitokastike:
1 sipuli
2 rkl voita
1 rkl ruokaöljyä
3 rkl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
suolaa
valkopippuria
Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota se
pannulla. Kuumenna kattilan pohjalla voita ja ruokaöljyä ja ripottele joukkoon
vehnäjauhot. Sekoita tasaiseksi tahnaksi. Kun seos kuplii, kaada joukkoon
ohuena nauhana jatkuvasti sekoittaen maitoa. Sekoita kastike huolella
tasaiseksi ja anna sitten kiehua muutama minuutti jatkuvasti hämmentäen. Lisää
joukkoon lopuksi sipuli ja mausteet. Tarjoa keitettyjen perunoiden sekä
esimerkiksi kalan tai verilettujen kanssa.
Mielestäni
maitokastikkeessa kuuluu ehdottomasti olla runsaasti sipulia. Mikään ei maistu
suloisemmalta kuin läpeensä kypsennetyt, suussa sulavat perunat syntisen lapsellisesti
maitokastikkeen joukkoon tilsittynä. Maitokastike on yksi simppeleimmistä ja
yleisimmin käytetyistä perinneruoistamme. Se sopii täydellisesti kala- ja
veriruokien seuraksi. Voit myös jatkojalostaa maitokastikkeen maukkaaksi
munakastikkeeksi.
* *
*
I have already published this milk sauce recipe
before, when I wrote about gluten free blood pancakes. Just for the sake of clarity
I wanted to take apart this recipe that is based on regular flour from the
pancake recipe that is marked gluten free. I should actually try out gluten
free milk sauce some day; I’ve understood that it’s very simple to make by just
replacing the plain flour with gluten free flour.
Milk Sauce:
1 onion
2 tbsp.
butter
1
tbsp. oil
3 tbsp.
plain flour
5 dl (2
cups) milk
salt
white
pepper
Peel and chop the onion. Sauté it on a frying
pan. On the bottom of a kettle, add butter and oil. Sprinkle in flour and whisk
into a paste. Continue whisking until the thickener bubbles. Carefully pour in
the milk while whisking. Continue whisking and let boil until the sauce gets
thicker. Add the onion and seasonings. Serve with boiled potatoes and blood
pancakes, or fish, for instance.
I think that white sauce definitely has to have
a lot of onion in it. There’s nothing sweeter than having some soft-boiled
potatoes mashed together with white sauce in a sinfully childish manner. Milk
sauce is one of the simplest and most used traditional dishes in Finland. It
fits perfectly together with different types of fish and blood dishes. You can
also refine milk sauce into tasty egg sauce.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti