"Kuinka kastikkeen sitten valmistaakaan, siitä tulee takuulla herkullista.
Olen aina ollut
maitokastikkeen ystävä. Rakastan pehmeiksi keitettyjä perunoita jotka on ihan
pakko tilsiä sipulisen maitokastikkeen sekaan. Perinteisesti aterialla on
tarjottu myös paistettua järvikalaa, kuten ahventa tai haukea. Etenkin lapsena
kala oli minulle hankala ruoka. Niinpä keskityinkin taivaalliseen
maitokastikkeeseen! Tuo makumuisto on seurannut minua aikuisiälle asti. Joka
kerta kun valmistan maitokastiketta, ihmettelen, miksi sitä tulee tehtyä niin
harvoin, sehän on täydellinen seuralainen niin kalan kuin veriruokienkin
kanssa.
Viime viikolla
kuulin ensimmäistä kertaa munakastikkeesta, kun sitä oli tarjolla
opiskelijaravintolassamme. En käsitä kuinka tällainen herkku on päässyt minulta
ohi! Munakastike on pitkälti samankaltainen kokattava kuin maitokastike ja
erittäin yksinkertainen valmistaa.
Munakastike:
1 sipuli
2 kananmunaa
2 rkl voita
1 rkl ruokaöljyä
3 rkl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
suolaa
valkopippuria
nippu tilliä
Kuori ja hienonna
sipuli. Kuullota se pannulla. Keitä kananmunat koviksi ja niiden hieman
jäähdyttyä kuori ja pieni ne. Kuumenna kattilan pohjalla voita ja ruokaöljyä ja
ripottele joukkoon vehnäjauhot. Sekoita tasaiseksi tahnaksi. Kun seos kuplii,
kaada joukkoon ohuena nauhana jatkuvasti sekoittaen maitoa. Sekoita kastike
huolella tasaiseksi ja anna sitten kiehua muutama minuutti jatkuvasti
hämmentäen. Lisää joukkoon lopuksi sipuli, suola sekä valkopippuri. Sekoita
kananmuna ja leikattu tilli kastikkeeseen juuri ennen tarjoilua. Tarjoa
munakastike keitettyjen perunoiden sekä esimerkiksi sillin tai verilettujen
kanssa.
Munakastikkeen voi
valmistaa monella tavalla ja lisukkeella. Nyt käytin pohjana yksinkertaisesti
maitokastiketta. Joissain resepteissä käytetään maidon sijasta kalalientä.
Kaikki eivät lisää kastikkeeseen tilliäkään, toisaalta esimerkiksi mummoni
keittokirja vuodelta 1950 ohjeistaa käyttämään munakastikkeessa sekä tilliä että
ruohosipulia. Kuinka kastikkeen sitten valmistaakaan, siitä tulee takuulla
herkullista. Maku on pehmeä ja monivivahteinen ja se sopii saumattomasti
perunan seuralaiseksi. Itse otin oheen sipulisilliä, mutta kastike sopii hyvin
vaikkapa verilettujen tai järvikalan kanssa tarjottavaksi. Munakastike on
perinteisesti toiminut myös joulupöydässä lipeäkalan seuralaisena.
*
* *
I have always loved milk sauce. I think one of
the best things is having soft-boiled potatoes mashed together with onion
filled milk sauce. It spells h-e-a-v-e-n. Traditionally boiled potatoes and
milk sauce have been served with lake fish such as perch or pike fish. As a
child fish was a difficult dish for me, so I always concentrated on the
heavenly milk sauce. The memory of it has followed me to adulthood. Every time
I cook milk sauce I wonder why I do it so rarely; I mean, it is just perfect
with fish or blood dishes!
Last week I heard of egg sauce for the first
time: it was on the menu in our student restaurant. I can’t believe I have
totally missed out on this delicacy! Egg sauce has great resemblance to milk
sauce and is super easy to make.
Egg Sauce:
1 onion
2 eggs
2 tbsp. butter
1 tbsp. cooking oil
3 tbsp. plain flour
5 dl (1 pt.) milk
salt
white pepper
bundle of dill
Peel and chop the onion. Sauté it on a frying pan. Cook the eggs hard,
let them cool down a bit and then chop them into small pieces. On the bottom of
a kettle, add butter and oil. Sprinkle in flour and whisk into a paste.
Continue whisking until the thickener bubbles. Carefully pour in the milk while
whisking. Continue whisking and cook until the sauce gets thicker. Add the
onion, salt and white pepper. Just before serving add in the eggs and chopped
dill. Serve with boiled potatoes and herring or blood pancakes, for instance.
You can cook the egg sauce in various ways and with different types of
seasonings. This time I used milk sauce as a base. In some recipes people use
fish broth instead of milk. Not everybody uses dill in the sauce; then again,
in my grandma’s old cookbook from 1950 it is recommended to add dill and chive.
Which way ever you make the sauce, it is guaranteed to taste delicious. The
flavour is soft and eclectic and it fits perfectly with boiled potatoes. I had
some onion herring aside, but feel free to try it out with blood pancakes or
lake fish. Traditionally egg sauce has also been served with lutefisk during
Christmas.
Hello girl! How are you?
VastaaPoistaIve never tried this sauce before! Now it may come handy because summer is around the corner and there are a lot of meals to enjoy outside :D
Hello! I'm well, thankks. Here it's autumn, getting darker and gloomier every day. So we need good food for comfort! I've had way too little time for cooking, though. The sauce is tasty, go ahead and try it out! :)
VastaaPoista