"Euroopassa täytetyt letut ovat ilmeisesti yleisiä etenkin itäisissä osissa.
Olen jo pitkän
aikaa suunnitellut valmistavani oikeaa retroruokaa, täytettyjä lettuja. Söimme
lapsena paljon makeita lettuja ja aina välillä isäni paistoi niitä suuremman
erän, jotta seuraavana päivänä niistä sai valmistettua suolaisen päivällisen. Itse
olen tottunut syömään suolaiset letut jauhelihan ja yksinkertaisten vihannesten
kera, mutta letut voi täyttää melkeinpä millä tahansa. Täytetyt letut ovatkin
näppärä tapa hyödyntää tähteet. Toisaalta niillä voi myös lyödä kaksi kärpästä
yhdellä iskulla: tänä aamuna valmistin alla olevan taikinan kaksinkertaisena,
jolloin sain vapaapäivän kunniaksi valmistettua myös makeita aamiaislettuja.
Täytetyt letut (8 kpl):
Lettutaikina:
4 dl maitoa
1 kananmuna
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
3 rkl ruokaöljyä
Täyte:
400 g jauhelihaa
suolaa
mustapippuria
(chili)paprikaa
1-2 valkosipulin kynttä
1 suuri sipuli
1 dl silputtua purjosipulia
2 dl pakastekasviksia
aurinkokuivattua tomaattia
juustoraastetta
Valmista
lettutaikina sekoittamalla kaikki ainekset yhteen ja anna taikinan turvota
kylmässä n. 20 minuuttia. Ruskista sillä aikaa jauheliha ja mausta se. Kuori,
pilko ja kuullota sipuli sekä purjo. Sulata pakastekasvikset ja pilko
aurinkokuivattu tomaatti. Paista lettuja suurella pannulla molemmilta puolilta,
kunnes ne ovat kullanruskeita. Täytä letut yksitellen asettelemalla täytteitä
ohuelti puolikkaan letun pinnalle. Kääri lettu rullalle ja aseta paistovuokaan
tiiviisti muiden lettujen kanssa. Ripottele lettujen pinnalle juustoraastetta.
Paista täytettyjä lettuja 200-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia. Tarjoa
täytetyt letut esimerkiksi salaatin kera.
Täytetyille letuille ei löydy selkeää alkuperää, mutta ne vaikuttaisivat olevan melko yleisiä
eri puolilla maailmaa. Euroopassa täytetyt letut ovat ilmeisesti yleisiä
etenkin itäisissä osissa kuten Suomessa, Unkarissa ja Baltian maissa. Toisaalta
niitä löytää myös muualta maailmalta, esimerkiksi Japanista, jossa alueittain
eroavia suolaisia lettusia kutsutaan nimellä Okonomiyaki. Täytettyjen lettujen idea eri maissa vaikuttaisi olevan melko sama:
yksinkertainen paistos täytetään mitä erilaisemmilla suolaisilla aineksilla ja
joko kääritään rullalle tai pinotaan päällekkäin. Parasta tässä ruoassa onkin
se, että sen täytevaihtoehdot ovat rajattomat!
* *
*
For the longest time I have been planning to
make some real retro food: savoury pancakes. When I was a child we used to have
sweet pancakes quite often. Every now and then my father would make a larger
batch so he could fill them with savoury stuffing the next day. I’m used to
having the pancakes with minced meat and some simple veggies, but you can
actually stuff them with just about anything. Savoury pancakes are a great way
to use leftovers. They also make it possible to kill two birds with one stone:
this morning I prepared the dough double so I could first make sweet pancakes
for the breakfast.
Savoury
Pancakes (8 pieces):
Pancakes:
4 dl (1 3/4 cups) milk
1 egg
2 1/2 dl (1 cup) plain flour
1/2
tsp.salt
3 tbsp. cooking oil
Filling:
400 g (14
oz) minced meat
salt
black
pepper
(chili)
pepper
1–2 cloves
of garlic
1 big onion
1 dl (1/2
cup) cut leek
2 dl (1
cup) frozen veggies (e.g. peas, corn, paprika)
sun-dried
tomatoes
cheese
grate
Prepare the pancake dough by mixing all the
ingredients and letting it puff up for about 20 minutes. Meanwhile, brown the
minced meat and season it. Peel, cut and sweat the onion and leek. When using
frozen vegetables, defrost them. Cut the sun-dried tomatoes. On a large frying pan (preferably of cast
iron), fry the pancakes on both sides until they are beautifully golden. Fill
the pancakes one by one, by placing a thin layer of fillings on half of the
pancake. Roll the pancake and place close to the other ones on an oven tray.
Add some cheese grate on top. Bake the pancakes in 200 C / 390 F for 10–15
minutes. Serve the savoury pancakes with some fresh salad, for instance.
I can’t find any specific information about the
origins of savoury pancakes, but they seem to be quite common around the world.
Apparently in Europe they are particularly popular in the Eastern parts: for
example in Finland, Hungary and the Baltic countries. On the other hand you can
also find them in Japan, where these regional savoury pancakes are called Okonomiyaki. The idea seems to be pretty much the same around the world: a simple
bake is filled with various savoury stuffing and then either rolled or piled.
The best part of this food is that it has endless possibilities when it comes
to the filling!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti