perjantai 18. huhtikuuta 2014

Raikas Sitruslotta – Delicious Citrus Charlotte




"Savoiardikekseillä vuorattu Charlotte Russe sekä sen kääretortuilla päällystetty sukulainen Charlotte Royale ovat sitruslotan kanssa hyvin samantyylisiä niin koostumukseltaan kuin valmistustavaltaankin.

Pääsiäisen kunniaksi ei aina välttämättä tarvitse valmistaa pashaa, kuten tein vuosi sitten. Tänä vuonna päädyin raikkaaseen sitruslottaan, joka on kevyempi vaihtoehto mutta maitorahkan ansiosta hyvin pääsiäiseen sopiva herkku. Ainekset ovat yksinkertaiset ja itse työvaihe nopea. Sitruslotta kuitenkin kaipaa useita tunteja hyytymisaikaa, joten se kannattaa laittaa jääkaappiin tekeytymään jo päivää ennen tarjoilua.


Sitruslotta:

4 appelsiinia
2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
5 dl maitorahkaa
4 rkl sokeria
4 liivatelehteä
1 dl appelsiinimehua

Pese kaksi appelsiinia huolellisesti ja raasta niiden kuorta lautaselle. Kuori kaikki appelsiinit. Leikkaa kaksi ohuiksi viipaleiksi ja kaksi paloiksi. Vuoraa n. 1 1/2 litran vetoinen astia tuorekelmulla ja asettele sitten appelsiinisiivut kauttaaltaan sen laidoille ja pohjalle. Vaahdota vaniljakastike ja sekoita se maitorahkan kanssa. Lisää joukkoon raastetut appelsiininkuoret ja sokeri. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä ja kiehauta appelsiinimehu. Liuota liivatelehdet mehuun ja anna seoksen hieman jäähtyä. Sekoita lopuksi liivateneste huolellisesti maitorahkaseokseen. Lisää kuutioidut appelsiinit ja kaada seos vuokaan. Anna sitruslotan hyytyä jääkaapissa mieluiten seuraavaan päivään. Kumoa lotta varovasti tarjoiluvadille.




Voit käyttää sitruslottaan myös mitä tahansa muita sitrushedelmiä. Appelsiinit vetoavat minuun parhaiten, mutta lotta valmistetaan usein myös greipeistä tai eri sitrushedelmiä yhdistelemällä. Tujaus sitruunamehua sopii myös hienosti lotan mausteeksi. 

En ensialkuun osannut sanoa mitään sitruslotan alkuperästä, enkä tuntunut löytävän muualtakaan tietoa siihen liittyen. Vasta etsiessäni tietoa englanniksi yhdistin Lotan Charlottaan, josta lyhennys luultavasti tulee. Savoiardikekseillä vuorattu Charlotte Russe sekä sen kääretortuilla päällystetty sukulainen Charlotte Royale ovat sitruslotan kanssa hyvin samantyylisiä niin koostumukseltaan kuin valmistustavaltaankin. Kenties 1700-luvulta peräisin oleva leivonnainen on siis aikojen saatossa muuntunut myös sitruslotan muotoon.

*  *  *




It’s not always necessary to prepare pasha in honour of Easter. This year I decided to make a quark treat that is lighter than pasha but fits to the time of year just as well. We call it Sitruslotta, but I couldn’t find any proper name for it in English. Lotta is actually a name for a girl, but I suppose it is a shortening from Charlotte. I suppose Charlotte Russe that was created somewhere in the 1700’s has, along the way, also turned into this lovely citrus version we Finns know very well. So in this case, let’s call today’s recipe Citrus Charlotte, as it is quite close to other Charlotte recipes. The delicacy is easy and quick to make but it requires several hours to set in the fridge. I advice to prepare it a day in advance so it will have enough time to coagulate.


Citrus Charlotte:

4 oranges
2 dl (1 cup) vanilla sauce (preferably one that can be whipped)
5 dl (2 cups) quark
4 tbsp. sugar
4 gelatine sheets
1 dl (1/2 cup) orange juice

First, carefully wash two oranges and grate their skin to a separate plate. Peel all the oranges. Cut two of them into thin slices and chop the other two into fairly large pieces. Line about 1 1/2 litre (3 pt) size bowl with saran wrap and place the orange slices all over the edges. Whip the vanilla sauce and combine with quark. Add grated orange skin and sugar. Soak the gelatine sheets in cold water while bringing the orange juice to a boil. Mix the sheets with the juice and let cool down. Finally, mix the liquid with the quark and add the orange pieces. Pour the mixture to the bowl, even out the surface. Let the Citrus Charlotte rest in the fridge until the next day. Carefully turn over the coagulated treat onto a serving tray.


In this recipe you can use any other citrus fruits too, if you like. Somehow oranges appeal to me the most, but people also use grapefruits or mixtures of different citrus fruits in this delicacy. And a hint of lemon juice wouldn’t hurt either, right?






2 kommenttia:

  1. What is this amazing cake!!! It looks SO GREAT! I though it was pineapple at first! I have some oranges so maybe next weekend i have to figure our some ingredientes, we dont have vanilla sauce but i guess i can use cream with vanilla and quark is cream cheese right?
    I cant wait to try it, its getting cold here, maybe its a cake better for spring but we will see!! I love ittttttttttttttttttttttttttt

    VastaaPoista
  2. Hi there! Yes, it's quite a springlike treat, isn't it? Quark is actually not that much like cream cheese, I'm not sure how to describe it... It's more like sour cream. Wikipedia tells that it is often translated to cottage cheese or curd cheese. It's soured milk. But I think this Charlotte could work nicely with cream cheese, too! And maybe also natural yoghurt. Well, vanilla sauce is actually something that I don't enjoy using that much anyway, it has a very artificial vanilla aroma to it. There might be better ways to bring the vanilla flavour to the treat. Good luck with the trial and tell me how the ingredients worked :)

    VastaaPoista