tiistai 13. elokuuta 2013

Pitsa suomalaisittain – Finnish Style Pizza




"Toisen maailmansodan jälkeen pizza levisi sotilaiden mukana Italian rajojen ulkopuolelle ja alkoi nopeasti saavuttaa suurta suosiota etenkin Yhdysvalloissa.

Kun olin lapsi, meillä oli tapana tehdä pizzaa joka lauantai. Ensin oli sauna, sitten leivottiin kokonainen uunipellillinen muhkeaa pizzaa. Teimme pellilliseen omat alueemme, johon kukin sai laittaa mieleisiään täytteitä: minulla oli useimmiten ananasta, herkkusieniä ja runsaasti oreganoa, veljelläni sipulia niin että hänen osionsa erottui vaaleana ruutuna muusta pizzasta. Meillä leivottiin pizzaa tonnikalalla, jauhelihalla ja salamilla, harvemmin kinkulla. Suosikikseni on jäänyt jauhelihapizza, jota leivoin nyt pitkästä aikaa töihin evääksi. Innostuin pizzan pyörittelystä niin että aloin kaipaamaan joka lauantaista traditiotamme!


Jauhelihapizza (pellillinen):

Taikina:
2 dl vettä
1 rkl ruokaöljyä
1/4 tl suolaa
1 tl hiivaa
n. 6 1/2 dl vehnäjauhoja

Täyte:
ruokaöljyä
400 g jauhelihaa
1 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
1/4 tl mustapippuria
2 sipulia
2–3 valkosipulin kynttä
3 tomaattia
1 paprika
70 g tomaattipyreetä
200 g herkkusieniä
200 g ananaspaloja
150 g juustoraastetta (esim. Emmental)
(200 g smetanaa)
mustapippuria
paprikajauhetta
basilikaa
oreganoa
rosmariinia

Valmista pizzataikina sekoittamalla kädenlämpöiseen veteen ruokaöljy, suola sekä hiiva ja alustamalla se jauhojen kanssa vähitellen kimmoisaksi taikinaksi. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi liinalla peitettynä. Kypsennä sillä aikaa jauheliha paistinpannulla ja mausta se. Pilko sipulit ja kypsennä ne joko pannulla tai mikroaaltouunissa öljytilkan kanssa. Leikkaa myös valkosipulit, tomaatit sekä paprika. Kauli kohonnut taikina uunipellin kokoiseksi ja asettele leivinpaperilla peitetylle pellille. Levitä pohjan päälle ohuelti tomaattipyreetä ja lisää päälle haluamassasi järjestyksessä muut pizzan täytteet ja mausteita. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista pizzaa 225-asteisen uunin alatasolla noin 20 minuuttia, kunnes pizzan pinta saa hieman väriä.




Italialaisen pizzan historia ulottuu kauas aikoihin ennen ajan laskun alkua, mutta nykyaikaisen pizzan sanotaan saaneen alkunsa 1800-luvun lopulla syntyneestä Margherita-pizzasta. Toisen maailmansodan jälkeen pizza levisi sotilaiden mukana Italian rajojen ulkopuolelle ja alkoi nopeasti saavuttaa suurta suosiota etenkin Yhdysvalloissa. Suomeen italialainen pizza rantautui 60-luvulla, jolloin ensimmäinen pizzaravintola perustettiin Haminaan 1961 ja toinen Lappeenrantaan 1964. Eksoottinen herkku synnytti varsinaisen buumin, jonka myötä pitserioita levisi ympäri maata etenkin 70-luvulla. 1980-luvulla valmisruokayhtiöt alkoivat valmistaa einespizzoja, jotka ovat kuvaavista lempinimistään huolimatta pysyneet ostetuimpien tuotteiden listoilla jo vuosikymmeniä. Myös kotona valmistetut pizzat ovat Suomessa olleet varsin yleinen herkku. Meillä päin pizzaan tulee runsaammin täytettä kuin alkuperäisissä italialaisissa versioissa, ja kotona leivotut versiot eroavat täyteläisyydessään ja mehevyydessään myös paikallisten ravintoloiden tuotoksista. Pizzan hienous on siinä, että täytteenä voi käyttää mitä tahansa: se on erinomainen tähteiden loppusijoituspaikka ja maan mainioin lounasvalinta töissä lämmitettäväksi. Pizzasta on mahdollista jopa saada terveellistä käyttämällä pohjassa tömäkämpiä jauhoja ja täytteessä kevyitä aineksia. Sääntöjä ei ole, kunhan syöjiä riittää!



*  *  *

When I was a kid, we used to make pizza every Saturday. First we had sauna, then we made a whole oven tray full of voluptuous pizza. We defined our own areas on the oven tray and chose our own fillings: I usually had at least pineapple, button mushrooms and a lot of oregano, my brother used so much onion his area stood out as a white square in the pizza. We used to make pizza with tuna, ground beef and salami, not so often with ham. My favourite to this date is pizza with minced meat, and that’s the one I made a few days ago to have something to eat at work. I got so carried away with this whole pizza baking process, I started longing for the every Saturday pizza tradition we had!





Finnish Style Pizza with Minced Meat (full oven tray):

Dough:
2 dl (1 cup) water
1 tbsp. cooking oil
1/4 tsp. salt
1 tsp. fresh baking yeast
about 6 1/2 dl (3 1/4 cups) plain flour

Filling:
cooking oil
400 g (14 oz) ground beef
1 tsp. salt
1 tsp. powdered paprika
1/4 tsp. black pepper
2 onions
2–3 cloves of garlic
3 tomatoes
1 red pepper
70 g (2 1/2 oz) pureed tomato
200 g (7 oz)button mushrooms
200 g (7 oz) diced pineapple
150 g (5 1/3 oz) grated cheese (e.g. Emmental)
(200 g [7 oz] smetana)
black pepper
powdered paprika
basil
oregano
rosemary

Bake the dough by adding the cooking oil, salt and baking yeast to body temperature water (37 C / 98,6 F) and by adding flour little by little until the dough starts to break away from your hands. Cover the dough with a cloth and let it rise until doubled. Meanwhile, fry and season the ground beef. Chop the onions and prepare them either by frying on the pan or cooking in the microwave with a hint of cooking oil. Cut the garlic, tomatoes and red pepper. Roll the dough into a flat square and place it onto the oven tray covered with a baking paper. Spread a thin layer of pureed tomato on the bottom and add the rest of the ingredients, including the seasonings. Finally, sprinkle some grated cheese on top. Bake the pizza on the lower rack in 225 C / 435 F for about 20 minutes, until the surface gets a nice colour.


The history of Italian pizza reaches out far into the centuries B.C.E., but the modern pizza was created in the late 1800’s and the first version is said to be the Margherita pizza. After the Second World War pizza spread around the world with soldiers returning home, and it grew very popular especially in the United States. Finland got its first taste of pizza in the sixties, when the first pizza restaurant was opened in Hamina in 1961 and the second one in Lappeenranta in 1964. The exotic delicacy created a real boom resulting in pizzerias being formed around the country especially in the seventies. In the eighties food companies started to make ready-made pizzas that are quite popular, even though these convenience food pizzas are often called “roiskeläppä”, mudflaps. Also home made versions of pizza have been very common in Finland. We tend to use more filling in pizza than the original pizza makers in Italy do, and I find that home made versions are even more voluptuous and moist than the ones sold in pizza restaurants in Finland. The greatness of pizza is, that it is the perfect target to place any left over food and the perfect lunch to take at work. It’s even possible to make a healthy version of pizza, if you use sturdier flour in the dough and lighter ingredients in the filling. There are no rules; you only need diners!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti