"Harhaluulo pinaatin ylivertaisesta rautapitoisuudesta perustuu 1800-luvun loppupuolella tehtyihin mittauksiin, joissa tapahtui inhimillinen kömmähdys.
Selaillessani suomalaiselle ruokakulttuurille tyypillisiä reseptejä törmään
toistuvasti erilaisiin räiskäleisiin ja paistoksiin. Taidamme olla oikeaa lettukansaa.
Yksinkertainen taikina taipuu vaivatta vaikkapa tavallisiksi ohukaisiksi,
pinaatti-, nokkos-, porkkana-, peruna- ja veriletuiksi, blineiksi,
pannukakuiksi sekä täytetyiksi letuiksi. Vaivaton ruoka on luonnollisesti
suosittu vaihtoehto ja hyvillä raaka-aineilla sangen terveellinenkin.
Tämänkertaisiin lettuihin valikoitui pinaattia, koska sitä löytyi paketillinen
pakastimen pohjalta. Muutoin suosittelisin käyttämään lettutaikinassa nokkosta
pinaatin sijasta. Näitä ohukaisia rikastaa myös kuitupitoiset jauhot, jotka
tuovat ruokaisaan lettuun mukavasti suutuntumaa.
Pinaatin
ylivertainen rautapitoisuus vaikuttaisi olevan tuulesta temmattu kehu, sillä se
sisältää rautaa saman verran kuin muutkin vihreät vihannekset. Itse asiassa
pinaatin sisältämä oksaalihappo vieläpä vaikeuttaa raudan sitoutumista kehoon,
joten sen teho on päinvastainen kuin yleisesti luullaan. Harhaluulo perustuu
1800-luvun loppupuolella tehtyihin mittauksiin, joissa tapahtui inhimillinen
kömmähdys: desimaalivirhe loi mielikuvaa, että pinaatin rautapitoisuus olisi
kymmenkertainen muihin kasviksiin nähden. Vuonna 1937 tehdyt uudet mittaukset
eivät kuitenkaan enää riittäneet korjaamaan syvään juurtuneita uskomuksia,
joita myös populaarikulttuuri on omalta osaltaan etenkin Kippari-Kallen
muodossa vahvistanut. Jos siis haluat todella rautapitoisia ohukaisia, korvaa
pinaatti samalla määrällä nokkosta.
Pinaattiletut:
5 dl maitoa
2 kananmunaa
2 dl pinaattia
4 dl
hiivaleipä-/sämpyläjauhoja
1 tl suolaa
Sulata
pakastepinaatti tai huuhtele ja ryöppää tuore pinaatti. Sekoita kananmunat
maitoon ja lisää loput ainekset. Anna taikinan turvota jääkaapissa noin 20
minuuttia ja paista sitten letuiksi valurautapannulla.
Pinaatti on
peräisin Persiasta, josta se levisi Eurooppaan ristiretkien aikana 1000-luvulla.
Suomeen pinaatti on kulkeutunut vasta 1600-luvulla, eikä se meillä ole saanut
ruokakasvina suurta merkitystä. Kaupasta ostettava tuorepinaatti on meillä
usein paksulehtistä Uuden-Seelannin pinaattia (lamopinaatti), joka on
voimakkaampaa ja sisältää enemmän haitallisia nitraatteja. Nitraatit muuntuvat
kehossa nitriitiksi, joka voi runsaina määrinä hapettaa veren hemoglobiinin
sisältämän raudan ja estää hapen kulkeutumista elimistöön.
Nitraattipitoisuutensa vuoksi pinaatti suositellaan käytettäväksi ryöpättynä,
eikä keitinvettä laisinkaan suositella hyödynnettäväksi ruoanlaitossa. Sen
sijaan salaatinomaista lehtipinaattia, joka sisältää vähemmän nitraattia, voi
käyttää tuoreena esimerkiksi salaateissa, joskaan sitäkään ei suositella
nautittavaksi suuria määriä. Haitallisten ravintoaineiden lisäksi pinaatissa on
myös runsaasti hyödyllisiä ravinteita, kuten valkuais- ja kivennäisaineita,
vitamiineja (etenkin A- ja K-) sekä sekretiiniä, joka edistää haiman toimintaa.
* *
*
As I flip through different kinds of recipes
that are common in the Finnish food culture, I keep bumping into different
types of pancakes. Apparently we are a true pancake nation! The simple dough
can easily be fine-tuned from regular ones into spinach, nettle, carrot, potato
and blood pancakes, blinis, oven pancakes and filled pancakes. It’s only
natural that the effortless dish is very common, and with the right
ingredients quite healthy, too. The pancakes I made today turned into spinach
ones because I happened to find a package of frozen spinach from the freezer.
Otherwise I would recommend you to use nettle instead of spinach. In addition
to spinach, these pancakes also include fibre rich flour that gives the
pancakes a nice texture.
When it comes to being ferrous, the excellence
of spinach seems to be highly overrated. It actually contains the same amount
of iron as do other green vegetables. In fact, the oxalic acid it contains
makes it harder for your body to engage iron, so it actually works just the
other way around. The misconception is based on scientific measurements in the
late 1800’s; a human error occurred, and thanks to a mistake with a decimal
point, spinach was thought to contain ten times more iron than other
vegetables. The error was revised in 1937, but it was too late to correct the
strong beliefs that also pop culture on its behalf, especially with Popeye the
Sailor, had already built up. So if you really want to make pancakes that contain a lot
of iron, I suggest you use nettle instead of spinach.
Spinach pancakes:
5 dl (2 cups) milk
2 eggs
2 dl (3/4–1 cup) spinach
4 dl (1 3/4 cups) dark wheat flour
1 tsp. salt
Defrost the spinach or rinse and parboil the
fresh spinach. Mix together the milk and eggs and add in the rest of the
ingredients. Let the dough puff up for about 20 minutes. Fry the dough into
pancakes on a cast iron pan.
Spinach is originally from Persia, from where it
spread to Europe during the crusades in the 11th century. It arrived
to Finland in the 1600’s and has not gained an important role in Finnish
cooking. The fresh spinach that can be found in supermarkets in Finland is
usually New Zealand Spinach (Tetragonia
tetragonioides) that is stronger and contains more harmful nitrates. Inside
human body nitrates turn into nitrite that in high number can oxidize the iron
that hemoglobin contains, causing it to be difficult to convey oxygen inside
the body. Because of its nitrate percentage it is recommended that spinach be only used parboiled: when cooked in a small amount of water for a coupe of minutes
spinach looses most of its nitrates. The water used in parboiling the spinach
should not be used in cooking. In addition to New Zealand Spinach there is also
basic Spinach (Spinacia oleracea) that can be used fresh in salads, for
instance. It has thinner leaves and contains fewer nitrates. Naturally, there
are not only harmful nutrients in spinach; it also contains a lot of protein,
minerals, vitamins (especially A and K) and secretin that enhances pancreatic
function.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti