"Täytekakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä nautittuna, jolloin se on ehtinyt kostua sopivasti.
Kesän kahvipöydän
ehdoton klassikko on runsas mansikkatäytekakku. Parhaimman kakun saa makeista
suomalaisista mansikoista, mutta koska kesä on vielä näinkin varhaisessa
vaiheessa, ei tarjolla tänä viikonloppuna vielä ollut kotimaisia marjoja.
Mansikan makeus ja happamuus sopivat kauniisti yhteen kirpakan sitruunatahnan
kanssa, joka tuo mansikkakakkuun hieman särmää perinteiseen versioon
verrattuna. Muutoin mansikkakakun täytteet ovat melko yksinkertaiset, jolloin
punainen marja pääsee makukokemuksen kunniapaikalle.
Gluteeniton
Mansikkatäytekakku:
Pohja:
4 kananmunaa
2 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
1 dl gluteenittomia
vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
4 dl maustettua
maitorahkaa (esim. valkosuklaa-lime)
2 dl laimennettua
omenamehua
sitruunatahnaa
(esim. Mackays lemon curd)
n. 500 g tuoreita
mansikoita
Koristeluun:
2 dl kuohukermaa
1 dl maustettua
maitorahkaa (esim. vanilja)
n. 300 g tuoreita
mansikoita
sokeria
Voitele ja jauhota
irtopohjainen kakkuvuoka (halkaisija 24–26 cm). Kuumenna uuni 175 asteeseen.
Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään
ja siivilöi seos vähitellen vaahtoon puuhaarukalla varovasti sekoitellen. Kaada
taikina kakkuvuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Tarkista
kakun kypsyys puutikulla: kypsästä kakusta ei jää tikkuun taikinaa. Anna kakun
jäähtyä hetki vuoassaan ennen sen kumoamista työtasolle jäähtymään. Leikkaa
jäähtynyt kakku kolmeen tasapaksuun kerrokseen.
Lohko ensitöiksesi
koristeluun tarkoitetut mansikat ja sokeroi ne kevyesti. Aseta mansikat
siivilään valumaan. Viipaloi täytteessä käytettävät mansikat ja sokeroi ne
kevyesti. Aseta kakun kansikerros kakkuvadille ylösalaisin ja kostuta kevyesti
laimennetulla mehulla. Levitä pinnalle sitruunatahnaa, sitten maitorahkaa ja
lopuksi mansikkaviipaleita. Aseta päälle toinen pohjakerros ja levitä täytteet
samalla tavoin sen päälle. Aseta päällimmäiseksi vielä yksi pohjakerros.
Halutessasi voit sipaista sen pintaan hieman sitruunatahnaa. Vaahdota
kermavaahto ja mausta se teelusikallisella sokeria. Sekoita kermavaahdon sekaan
vaniljarahkaa makusi mukaan. Levitä kermavaahto tasaisesti kakun pintaan. Aseta
valutetut mansikat kakun päälle herkulliseksi keoksi juuri ennen tarjolle
laittamista.
Jos kaupassasi ei
ole valkosuklaa-limerahkaa, voit valmistaa herkullisen rahkan kotikonsteinkin.
Raasta puhdistetun limen kuorta sokerilla maustetun rahkan joukkoon. Purista
myös limen mehu rahkaan. Raasta rahkaan haluamasi määrä valkosuklaata ja
sekoita joukkoon pieni määrä kermavaahtoa. Yli jäävää valkosuklaaraastetta voi
käyttää kakun välissä muutenkin. Kakun väliin sopivat myös muunlaiset rahkat tai
maustettu kermavaahtokin. Halutessasi voit kuorruttaa kakun pelkästään
kermavaahdolla, mutta minun mielestäni rahka tuo kuorrutteeseen mukavaa pehmeää
hapokkuutta, ettei kokonaisuus ole liiankin pehmoinen. Tämän kakun leivoin
gluteenittomaksi, mutta ainoa ero tavalliseen reseptiin on gluteenittomien
vehnäjauhojen käyttö tavallisten sijasta. Jos siis leivot tavallista
täytekakkupohjaa, käytä saman verran tavallisia vehnäjauhoja kuin mitä
reseptiin on merkitty gluteenittomia jauhoja.
Kakun
kostuttamisessa kannattaa olla varovainen: etenkin rapeammat reunat on hyvä
kostuttaa runsaammin, mutta keskikohta vettyy helposti, joten mehua ei kannata
levittää siihen liialti. Täytekakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä
nautittuna, jolloin se on ehtinyt kostua sopivasti. Jos sinulla siis on aikaa,
täytä kakku jääkaappiin jo edeltävänä päivänä ja jätä koristelu tarjoilupäivälle.
Näin saat mehevän ja huippuunsa maustuneen herkun kesäiseen kahvipöytääsi.
* *
*
The absolute classic of Finnish summertime must
be strawberry cake. The best strawberries are naturally domestic ones – Finns
grow delicious, sweet strawberries. Since the summer has only just begun, there
weren’t Finnish strawberries available and we used foreign ones, which tasted
nice, as well. The sort of sweetness and acidity that strawberry has works
beautifully with the lemon paste I used in the filling. The lemon paste brings
the cake a lovely kick compared to the very basic and traditional strawberry
cake. Other than that, the fillings I used were quite basic and allowed the
lovely red berry to take the leading role in this lovely cake.
Gluten Free Strawberry Cake:
Batter:
4 eggs
2 dl (1 cup) sugar
1 dl (1/2 cup) potato flour
1 dl (1/2 cup) gluten free plain white flour
1 tsp. baking powder
Filling:
4 dl (1 3/4 cups) seasoned quark (e.g. seasoned
with lemon or lime)
2 dl (1 cup) tamed apple juice
lemon paste (e.g. Mackays Lemon Curd)
about 500 g (17 oz) fresh strawberries
For Decoration:
2 dl ( 1 cup) double cream
1 dl (1/2 cup) seasoned quark (e.g. seasoned
with vanilla)
about 300 g (11 oz) fresh strawberries
sugar
Butter a round cake tin with a removable bottom
(diameter about 24–26 cm / 10 inch). Sprinkle some gluten free flour in it to
prevent the batter from sticking to the edges and bottom. Preheat the oven to
175 C / 345 F. Beat the eggs and sugar to foam. Mix together the dry
ingredients and sift gradually into the batter. Stir the batter very carefully
so the foam won’t break but all the flour gets mixed into it. Pour the batter
into the cake tin and bake for about 30 minutes. Check the cake is done by
pricking it with a small wooden stick; if the cake is done, there won’t be any
batter left on the stick. Let the cake cool down a bit in its tin before
flipping it over to the work top. Once the cake is fully cooled, cut it in
three layers with a sharp knife.
First, cut the strawberries you’re planning to
use for decorating the cake. Sprinkle some sugar over them and place them into
a strainer. Slice the strawberries you’re using in the filling, and sprinkle
some sugar over them, too. Place the topmost layer of the cake upside down onto
a serving plate. Moisten it with some apple juice. Spread some lemon paste over
the layer, then some quark and finally sliced strawberries. Place the second
layer of the cake bottom over the first one, and repeat the steps. Finally,
place the third layer of the bottom on the cake. If you like, you can spread a
thin line of lemon paste over the topmost layer, too. Whip the double cream and
season it with a teaspoon of sugar. Mix the whipped cream with some seasoned
quark. Spread the mixture evenly onto the cake. Finally, place the strained
strawberries on the cake just before putting it on display.
If your store doesn’t have any seasoned quark,
you can easily season it yourself. For example, wash a small lime carefully and
grate its green skin into a bowl. Cut the lime in two and press its juice into
the bowl. Grate some white chocolate in the bowl and add in some quark and
whipped cream. You can also use white chocolate grated straight into the cake,
too. Instead of quark, you can also use simple whipped cream in the filling.
You can also decorate the cake with just whipped cream, if you like. I just happen
to like the acidity the quark gives to whipped cream; without it the cake might
taste too soft and sweet. I made this cake gluten free, but you can also
prepare it with normal plain flour.
When moistening the cake you should be careful;
especially the crispier edges of the cake bottom should be properly moistened,
but the inside parts of the cake won’t need as much juice or they’ll become
pap. Cake is at its best the next day after filling it up, so if you do have
time, I suggest you fill the cake and save the decoration for the next day.
This way you’ll make a juicy and perfectly seasoned cake to enjoy with your
friends and family.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti