lauantai 1. kesäkuuta 2013

Mansikkaunelma – Strawberry Dream




"Täytekakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä nautittuna, jolloin se on ehtinyt kostua sopivasti.

Kesän kahvipöydän ehdoton klassikko on runsas mansikkatäytekakku. Parhaimman kakun saa makeista suomalaisista mansikoista, mutta koska kesä on vielä näinkin varhaisessa vaiheessa, ei tarjolla tänä viikonloppuna vielä ollut kotimaisia marjoja. Mansikan makeus ja happamuus sopivat kauniisti yhteen kirpakan sitruunatahnan kanssa, joka tuo mansikkakakkuun hieman särmää perinteiseen versioon verrattuna. Muutoin mansikkakakun täytteet ovat melko yksinkertaiset, jolloin punainen marja pääsee makukokemuksen kunniapaikalle.


Gluteeniton Mansikkatäytekakku:

Pohja:
4 kananmunaa
2 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
1 dl gluteenittomia vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
4 dl maustettua maitorahkaa (esim. valkosuklaa-lime)
2 dl laimennettua omenamehua
sitruunatahnaa (esim. Mackays lemon curd)
n. 500 g tuoreita mansikoita

Koristeluun:
2 dl kuohukermaa
1 dl maustettua maitorahkaa (esim. vanilja)
n. 300 g tuoreita mansikoita
sokeria

Voitele ja jauhota irtopohjainen kakkuvuoka (halkaisija 24–26 cm). Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja siivilöi seos vähitellen vaahtoon puuhaarukalla varovasti sekoitellen. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Tarkista kakun kypsyys puutikulla: kypsästä kakusta ei jää tikkuun taikinaa. Anna kakun jäähtyä hetki vuoassaan ennen sen kumoamista työtasolle jäähtymään. Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen tasapaksuun kerrokseen.

Lohko ensitöiksesi koristeluun tarkoitetut mansikat ja sokeroi ne kevyesti. Aseta mansikat siivilään valumaan. Viipaloi täytteessä käytettävät mansikat ja sokeroi ne kevyesti. Aseta kakun kansikerros kakkuvadille ylösalaisin ja kostuta kevyesti laimennetulla mehulla. Levitä pinnalle sitruunatahnaa, sitten maitorahkaa ja lopuksi mansikkaviipaleita. Aseta päälle toinen pohjakerros ja levitä täytteet samalla tavoin sen päälle. Aseta päällimmäiseksi vielä yksi pohjakerros. Halutessasi voit sipaista sen pintaan hieman sitruunatahnaa. Vaahdota kermavaahto ja mausta se teelusikallisella sokeria. Sekoita kermavaahdon sekaan vaniljarahkaa makusi mukaan. Levitä kermavaahto tasaisesti kakun pintaan. Aseta valutetut mansikat kakun päälle herkulliseksi keoksi juuri ennen tarjolle laittamista.




Jos kaupassasi ei ole valkosuklaa-limerahkaa, voit valmistaa herkullisen rahkan kotikonsteinkin. Raasta puhdistetun limen kuorta sokerilla maustetun rahkan joukkoon. Purista myös limen mehu rahkaan. Raasta rahkaan haluamasi määrä valkosuklaata ja sekoita joukkoon pieni määrä kermavaahtoa. Yli jäävää valkosuklaaraastetta voi käyttää kakun välissä muutenkin. Kakun väliin sopivat myös muunlaiset rahkat tai maustettu kermavaahtokin. Halutessasi voit kuorruttaa kakun pelkästään kermavaahdolla, mutta minun mielestäni rahka tuo kuorrutteeseen mukavaa pehmeää hapokkuutta, ettei kokonaisuus ole liiankin pehmoinen. Tämän kakun leivoin gluteenittomaksi, mutta ainoa ero tavalliseen reseptiin on gluteenittomien vehnäjauhojen käyttö tavallisten sijasta. Jos siis leivot tavallista täytekakkupohjaa, käytä saman verran tavallisia vehnäjauhoja kuin mitä reseptiin on merkitty gluteenittomia jauhoja.

Kakun kostuttamisessa kannattaa olla varovainen: etenkin rapeammat reunat on hyvä kostuttaa runsaammin, mutta keskikohta vettyy helposti, joten mehua ei kannata levittää siihen liialti. Täytekakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä nautittuna, jolloin se on ehtinyt kostua sopivasti. Jos sinulla siis on aikaa, täytä kakku jääkaappiin jo edeltävänä päivänä ja jätä koristelu tarjoilupäivälle. Näin saat mehevän ja huippuunsa maustuneen herkun kesäiseen kahvipöytääsi.


*  *  *





The absolute classic of Finnish summertime must be strawberry cake. The best strawberries are naturally domestic ones – Finns grow delicious, sweet strawberries. Since the summer has only just begun, there weren’t Finnish strawberries available and we used foreign ones, which tasted nice, as well. The sort of sweetness and acidity that strawberry has works beautifully with the lemon paste I used in the filling. The lemon paste brings the cake a lovely kick compared to the very basic and traditional strawberry cake. Other than that, the fillings I used were quite basic and allowed the lovely red berry to take the leading role in this lovely cake.


Gluten Free Strawberry Cake:

Batter:
4 eggs
2 dl (1 cup) sugar
1 dl (1/2 cup) potato flour
1 dl (1/2 cup) gluten free plain white flour
1 tsp. baking powder

Filling:
4 dl (1 3/4 cups) seasoned quark (e.g. seasoned with lemon or lime)
2 dl (1 cup) tamed apple juice
lemon paste (e.g. Mackays Lemon Curd)
about 500 g (17 oz) fresh strawberries

For Decoration:
2 dl ( 1 cup) double cream
1 dl (1/2 cup) seasoned quark (e.g. seasoned with vanilla)
about 300 g (11 oz) fresh strawberries
sugar

Butter a round cake tin with a removable bottom (diameter about 24–26 cm / 10 inch). Sprinkle some gluten free flour in it to prevent the batter from sticking to the edges and bottom. Preheat the oven to 175 C / 345 F. Beat the eggs and sugar to foam. Mix together the dry ingredients and sift gradually into the batter. Stir the batter very carefully so the foam won’t break but all the flour gets mixed into it. Pour the batter into the cake tin and bake for about 30 minutes. Check the cake is done by pricking it with a small wooden stick; if the cake is done, there won’t be any batter left on the stick. Let the cake cool down a bit in its tin before flipping it over to the work top. Once the cake is fully cooled, cut it in three layers with a sharp knife.

First, cut the strawberries you’re planning to use for decorating the cake. Sprinkle some sugar over them and place them into a strainer. Slice the strawberries you’re using in the filling, and sprinkle some sugar over them, too. Place the topmost layer of the cake upside down onto a serving plate. Moisten it with some apple juice. Spread some lemon paste over the layer, then some quark and finally sliced strawberries. Place the second layer of the cake bottom over the first one, and repeat the steps. Finally, place the third layer of the bottom on the cake. If you like, you can spread a thin line of lemon paste over the topmost layer, too. Whip the double cream and season it with a teaspoon of sugar. Mix the whipped cream with some seasoned quark. Spread the mixture evenly onto the cake. Finally, place the strained strawberries on the cake just before putting it on display.




If your store doesn’t have any seasoned quark, you can easily season it yourself. For example, wash a small lime carefully and grate its green skin into a bowl. Cut the lime in two and press its juice into the bowl. Grate some white chocolate in the bowl and add in some quark and whipped cream. You can also use white chocolate grated straight into the cake, too. Instead of quark, you can also use simple whipped cream in the filling. You can also decorate the cake with just whipped cream, if you like. I just happen to like the acidity the quark gives to whipped cream; without it the cake might taste too soft and sweet. I made this cake gluten free, but you can also prepare it with normal plain flour.

When moistening the cake you should be careful; especially the crispier edges of the cake bottom should be properly moistened, but the inside parts of the cake won’t need as much juice or they’ll become pap. Cake is at its best the next day after filling it up, so if you do have time, I suggest you fill the cake and save the decoration for the next day. This way you’ll make a juicy and perfectly seasoned cake to enjoy with your friends and family.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti