"Hyvin huolletun valurautapannun paistojälki on kaunista ja materiaali käytännössä ikuista!
Kuten totesin
viimeksi ohukaisia paistellessani, letuista saa mitä monipuolisinta ruokaa
pienin muutoksin. Tällä kertaa terästin taikinan porkkanalla ja muutamalla
mausteella. Mausteita käyttämällä letuista tuli suolaisia ja söimmekin niitä
sienikastikkeen kera, mutta miksei porkkanalettuja voisi paistaa makeiksikin,
tavallista vehnäjauhoa käyttäen? Samaa pohdin aikaisemmin käyttäessäni porkkanaa
pannukakussa. Porkkana makeuttaa taikinaa riittävästi ja sopii siten mainiosti
makeana herkkunakin.
Porkkanaletut:
5 dl maitoa
2 kananmunaa
4 dl
hiivaleipä-/sämpyläjauhoja
1 tl suolaa
1/2 tl paprikaa
ripaus
valkopippuria
3 dl
porkkanaraastetta
Sekoita ainekset
keskenään suuressa kulhossa ja anna taikinan turvota jääkaapissa noin 20
minuuttia. Paista valurautapannulla letuiksi ja tarjoa lämpiminä
puolukkasurvoksen kera.
Käytin lettujen
paistamiseen suosikkiani, joka on suuri ja painava valurautapannu. Itse asiassa
tällä hetkellä taloudessamme ei muita olekaan kuin valurautaisia
paistinpannuja. Hyvin huolletun valurautapannun paistojälki on kaunista ja materiaali käytännössä ikuista! Jos pannu on
hyvässä kunnossa, paistaminen on vaivatonta ja mukavaa: valuraudan saa
kuumentaa rauhassa erittäin kuumaksi ilman että tarvitsisi olla huolissaan
pinnoitteen kärsimisestä. Valurauta ei myöskään ole herkkänahkainen, vaan saat
rauhassa käyttää melkeinpä mitä vain välineitä. Valurautapannun pesu on
erittäin yksinkertaista: huuhtele pannu mieluusti heti käytön jälkeen
pelkästään kuumaa vettä käyttäen. Astianpesuaine kuivattaa pannuun imeytyneen
rasvan ja pannu alkaa ruostua. Myös liottaminen luonnollisesti aiheuttaa
valuraudan ruostumista, ja pannu kannattaakin kuivata huolellisesti heti pesun
jälkeen. Itselläni on tapana asettaa puhdas pannu takaisin lämpimälle levylle,
jolloin siitä haihtuu nopeasti kaikki kosteus pois.
Valuraudan
huoltamiseen on olemassa muutama näppärä keino riippuen siitä, missä kunnossa
pannusi on. Jos valurautapannusi näyttää kovin kärsineeltä, voit kuumentaa sitä
hiilloksella nuotiossa tai leivinuunissa (pannussa ei tällöin saa olla muovisia
tai puisia osia). Pannu kuumenee nopeasti hehkuvaksi ja kaikki karsta palaa
siitä pois. Anna pannun jäähtyä hiljalleen hiilien päällä ja hiero vielä
suhteellisen kuumaan pannuun kauttaaltaan suolatonta silavaa: kuuma rauta imee
rasvan sisäänsä. Rasvauksen jälkeen pannu asetetaan uudestaan noin
200-asteiseen uuniin tunnin ajaksi. Voit hoitaa rasvapolton myös sähköhellalla.
Pese pannu astianpesuainetta käyttäen esimerkiksi karhunkielellä huolellisesti
puhtaaksi. Kuivaa pannu huolellisesti ja hiero siihen kauttaaltaan suolatonta
silavaa. Kuumenna pannua sitten 250-asteisessa uunissa puolesta tunnista
tuntiin ja pyyhi ylimääräinen rasva pois esimerkiksi talouspaperilla. Jos pannu
kaipaa rasvapolton vain sisäpinnalta, voit pestä sen kuten aiemmin ja kuumentaa
liedellä keskilämmöllä. Hiero kuuman pannun sisäpinnoille runsaasti silavaa ja
kuumenna vielä hetken aikaa. Pyyhi ylimääräinen rasva lopuksi pois. Jotkut
tapaavat hoitaa rasvapolton ruokaöljyllä, mutta silava on mielestäni
tarkoitukseen parempi aines. Valurautapannuun kannattaa kevyenä
huoltotoimenpiteenä kuitenkin välillä sipaista hieman ruokaöljyä puhdistuksen
jälkeen: näin se ei kaipaa rasvapolttoa niin usein.
*
* *
As I said the last time I made pancakes, you
can turn them into multiple variations with just little effort and small
adjustments. This time I tuned the dough with carrot and a couple spices. With
these spices the pancakes turned into salty ones and we enjoyed them with some
black trumpet sauce, but why not make the pastry a sweet one with just plain
flour? I was thinking about this when I once made oven pancake with carrot. The carrot sweetens the dough and therefore suits very well with sweet
toppings.
Carrot pancakes:
5 dl (2 cups) milk
2 eggs
4 dl (1 3/4 cups) dark wheat flour
1 tsp. salt
1/2 tsp powdered paprika
a pinch of white pepper
3 dl grated carrot
In a large bowl, mix the ingredients together
and then let the dough puff up in the fridge for about 20 minutes. Fry the
dough into pancakes on a cast iron pan. Serve with mashed lingonberries.
For frying the pancakes I used my all time
favourite; a large and heavy cast iron pan. In fact, cast iron pans are the
only ones we have right now. A well-tended cast iron pan makes beautiful looking food and will last practically forever! If the pan is in good shape, using it is
effortless and comfy: you can heat it very hot without worrying about any
coating breaking off. Cast iron is not thin-skinned either, but you can use any
kind of spatulas with it. Washing it is very simple; preferably wash it
straight after use with just hot water. Any soap will remove the seasoning it
has, and the pan will soon rust. You shouldn’t soak cast iron pans, either, and
you should dry it carefully straight after washing it to prevent it from
rusting. I usually put the pan back onto the warm cooker after washing it; this
way any moisture will quickly dry off.
There are a few ways to care for your cast iron
pan, depending on the shape it is in. If it seems to be very damaged, you can
place it on some embers either in a campfire or a baking oven (remember that in
this case there mustn’t be any plastic or wooden parts in the pan). The pan
will soon heat up so that it’s blazing, and any dirt will burn off. Let the pan
cool off on the embers, and then carefully remove it while it’s still hot.
Spread some saltless pork fat all over it; the hot iron will absorb the fat.
Place the pan into the oven, now about 200 C / 390 F (embers removed), for about an hour. You
can also season the pan in an electrical oven. Wash the pan carefully with some
dishwasher soap and steel wool. Dry the pan and then rub saltless pork fat all
over it. Place the pan in 250 C / 480 F oven and heat it for about 30 minutes
to an hour. Finally, remove any excessive fat with some kitchen paper. If your
pan only requires seasoning on the inner surfaces, you can wash it as advised
earlier, then heat it up on the cooker (medium heat). Rub some pork fat on the
inner surfaces and heat for a little while still. Finally, remove the pan from
heat and wipe off any excessive fat. Some people tend to use normal cooking oil
for seasoning their cast iron pans, but I believe that pork fat is the best. It
is good to stroke some cooking oil onto the pan every now and then, though, to
prolong the sturdier seasoning.
Im jealous about the iron pan! We cant find those here, with the little holes etc .. buuu hahaha
VastaaPoistaAny type of cast iron pan is good, though, the bigger ones, aswell. But I do love this one and it fries the best pancakes! No matter if they're normal ones, blinis, blood pancakes or any type.
VastaaPoista