"Myllyn läpi jauhettuna kalasta hienontuvat kaikki ruodot, ja siitä on helppo muotoilla maittavia pihvejä.
Viikonloppureissu
Etelä-Savoon kotikulmilleni oli oikeaa sadonkorjuun juhlaa. Puutarhasta nousi
valtavia valkosipuleita, puut notkuivat omenoita ja metsästä kannettiin suuria,
meheviä puolukoita. Tämä aika vuodesta on kylmästä kesästäkin huolimatta
antoisaa aikaa. Kannoin kotiin selkä vääränä tuoretta ruokaa, joita yritin mahduttaa
pakastimeemme heikohkolla tuloksella. Osan puolukoista säilöin isäni
kehotuksesta vanhan kansan oppien mukaisesti. Survoin ne perunansurvimella
astiaan ja painelin tiiviisti liemeensä. Suoraan puolukoiden päälle asetin
tiiviisti leivinpaperin, jonka painoin vielä pienen kattilan kannen alle. Astia
päätyi kylmälle parvekkeelle hämärään nurkkaan. Lähipäivinä puolukoista olisi
tarkoitus keittää mehua. Reissulta lähti mukaan myös kuivattuja yrttejä,
kantarelleja, nauriita, punajuuria, omenahilloa, kahden hauen fileet sekä
pihlajanmarjoja. Katiskasta haetut pienehköt hauet perattiin kotona ja tänään
jauhoin ne myllyllä kalapihvejä varten.
Haukipihvit:
1/2 dl
korppujauhoja
1 dl maitoa
500 g haukifileetä
2 rkl sitruunamehua
2 kananmunaa
1 sipuli
3 valkosipulin
kynttä
1 tl suolaa
valkopippuria
sitruunapippuria
tilliä
Laita korppujauhot
maidon sekaan turpoamaan. Lisää joukkoon sitruunamehu sekä kananmunat. Pilko
sipuli ja hienonna se hyvin pieneksi, lisää muiden ainesten joukkoon. Jauha
haukifileet lihamyllyllä kahteen kertaan. Samassa voit myös jauhaa valkosipulin
kynnet. Sekoita jauhettu kala muihin aineksiin ja mausta. Muotoile massasta
pihvejä ja paista niitä pannulla keskilämmöllä molemmin puolin. Tarjoa
esimerkiksi keitettyjen perunoiden sekä maitokastikkeen kera.
Olen itse hieman
ruotokammoinen, ja kenties senkin vuoksi kalan syöminen on jäänyt minulla
aikuisiällä melko vähälle. Myllyn läpi jauhettuna kalasta kuitenkin hienontuvat
kaikki ruodot, ja siitä on helppo muotoilla maittavia pihvejä. Painelin massan
piparivuoan läpi pannulle, jolloin pihveistä tuli pyöreitä. Massa on kuitenkin
sen verran kiinteää, että siitä on helppo painella hyvin kasassa pysyvät pihvit
sellaisenaankin, ja miksei massaa voisi muotoilla yhtä lailla kalapulliksikin.
Pihvejä voi maustaa oman maun mukaan hyvin monipuolisesti.
* *
*
Last weekend I went home to Southern Savonia.
Despite the cold summer, it was a true festivity of the harvest season. There
were huge garlics, beautiful apples and juicy lingonberries. I could hardly
carry all my bags back home; they were so full with fresh, organic food. I
couldn’t even fit them all to the freezer. Lingonberries can be preserved by
mashing them into a bowl, so they are covered with their own juice; place a
piece of baking paper tightly onto them and press it down with a lid from a
kettle. Store in a cool place. When I’ll have enough time, I’ll prepare the
lingonberries by boiling them into juice. I also brought home dried herbs,
chantarelles, turnips, red beets, apple jam, two fillets of pike fish and a lot
of rowan berries. The pike fish caught in a fish trap were gutted and today I
minced the fillets to prepare some fish steaks.
Pike Steaks:
1/2 dl (1,7 oz) breadcrumbs
1 dl (1/2 cup) milk
500 g (1 lb) pike fillet
2 tbsp. lemon juice
2 eggs
1 onion
3 garlic cloves
1 tsp. salt
white pepper
lemon pepper
dill
Mix the breadcrumbs with milk. Add lemon juice
and eggs. Cut the onion into small pieces and add them to the mixture. Mince
the pike fillets twice in a grinder. You can also grind the garlic with the
fish. Mix the fish into other ingredients. Shape into steaks and fry on medium temperature
on both sides. Serve with boiled potatoes and the traditional white gravy.
I myself have a slight fear of fish bones, and
I haven’t eaten much fish since I moved out from home. In fish steaks you can’t
feel the bones. The minced fish is easy to shape into steaks, why not
also into fish balls. I used a mould to make even sized steaks. It’s easy to
season the fish steaks to fit your own personal taste. Some use soy sauce and chili with pike, others prefer fresh dill or chive. Try it yourself to find out what best suits your taste.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti