Herkulliseen
ruisjuureen pyöräytetty taikina maistuu koossa kuin koossa. Tällä kertaa
valmistin pieniä ruisnappeja, jotka sopivat täydellisesti rapean kuoren
ystäville. Napit ovat rapsakoita pinnalta mutta sisälle mahtuu edelleen mehevä
sydän. Reseptinä ruisnapeilla on jo aikaisemmin esittelemäni yksinkertainen
ruisleipätaikina.
Ruisnapit
juureen:
1.
päivä: raski
leipäjuuri
(n. 2 dl)
8
dl vettä
6
dl karkeita ruisjauhoja
2.
päivä: taikina
1–1
1/2 rkl suolaa
2
dl vettä
n.
1,5 l / 800 g ruisjauhoja
Valmista
leipäjuuresta raski sekoittamalla ainekset ilmavasti vellimäiseksi. Peitä kulho
liinalla ja jätä huoneenlämpöön tai mieluusti hieman lämpimämpään lepäämään
noin 12 tunniksi. Sekoita raskia tämän aikana muutaman kerran. Seuraavana
päivänä sekoita raskiin suola sekä kädenlämpöinen vesi. Alusta taikinaksi
jauhoja vähitellen lisäämällä. Voit loppuvaiheessa kumota taikinan työtasolle
ja vaivata siinä loppuun. Taikinan kuuluu olla hyvin pehmeää mutta
käsiteltävissä. Siirrä taikina takaisin kulhoon ja anna nousta
kaksinkertaiseksi 3–6 tuntia. Ota kohonneesta taikinasta n. 2 dl talteen
taikinajuureksi.
Lisää
työtasolle runsaasti jauhoja ja leikkaa taikinasta pala työstettäväksi. Vaivaa
taikinasta ilmakuplat pois ja paloittele siitä pieniä tasakokoisia palasia.
Pyörittele palaset palleroiksi ja litistä 1–2 cm paksuiksi napeiksi. Nosta
ruisnapit paistopellille ja ripottele pinnalle kevyesti ruisjauhoja. Anna
leipien nousta liinalla peitettynä 1–2 tuntia. Lämmitä uuni 200-asteiseksi ja
laita sen pohjalle pieni vesiastia, jotta uuniin muodostuu höyryä. Pistele
leivät haarukalla ja paista niitä 20 minuuttia. Laske lämpö 150 asteeseen ja
anna leipien paistua vielä 15–20 minuuttia. Leipä on kypsä, kun sen pohja on
kova mutta joustaa painaessa.
Ruisnapit
ovat mukavan simppeleitä ja nopeita valmistettavia, kunhan itse taikinan saa
valmiiksi. Nämä sopivat hyvin juhlan pieniksi makupaloiksi erilaisten
täytteiden kanssa. Samaten ruisnapit ovat oiva vieminen kylään. Mikseivät ne
korvaisi vaikka limppua tupaantuliaislahjana? Muista suola!
* * *
Delicious sourdough is tasty in no matter what
size. This time I baked small rye buttons that are perfect for someone who
loves tasty bread crust. Small rye buttons are super crunchy but they still
have a soft heart. The recipe I used is the same simple one I have previously
introduced to you.
Rye Buttons:
1st day:
rye starter (about 2 dl or 3/4 cup)
8 dl (1 3/4 pt) water
6 dl (1 1/4 pt) wholegrain rye flour
2nd day:
1– 1 1/2 tbsp. salt
2 dl (3/4 cup) water
about 1,5 l / 800 g (3 1/4 pt / 1 3/4 lbs)
wholegrain rye flour
Prepare the pre-dough by combining the starter
with body temperature water and rye flour into a porridge-like mixture. Cover
the bowl with a baking cloth and keep in room temperature (preferably even a
bit warmer) for about 12 hours. During this time it's good to give the dough a
good stir every now and then. The next day, add salt and body temperature
water. Add rye flour little by little. At the end you can flip the dough onto a
working top to carefully knead in the rest of the flour. The dough should be
very soft but handleable. Put the dough back into the bowl and let rise until
doubled, about 3–6 hours. After risen, take about 2 dl piece and store it as a
starter.
Add plenty of flour to the working top and cut
out a piece the dough to work with. Knead the air out, then cut the dough into
small pieces and roll them. Flatten the pieces a bit to form a button like
shape that’s about 1–2 cm (3/4 inch) thick. Place the buttons on a baking tray and
sprinkle some flour on top. Let the rye buttons rise for about 1–2 hours.
Meanwhile, pre-heat the oven to 200 C / 390 F. Place a small dish with water on
the bottom to form steam into the oven. Prick the rye buttons with a fork and
bake them for 20 minutes. Lower the heat to 150 C / 300 F and continue baking
for another 15–20 minutes. The bread is well done when the bottom is hard but
resilient.
Rye buttons are simple and rather quick to bake
– once you have the dough, that is. I think they’re perfect for a party with
different kinds of toppings. They’re also a nice gift to take when visiting a
friend. Or better yet, why not replace the traditional rye bread loaf as a
house warming gift with these little munchies? Don’t forget the salt!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti